galéria megtekintése

Tisztelet az embernek – Humánus teljesítményeket díjaz a Népszabadság

6 komment

NOL

Csütörtökön tartotta alakuló ülését a Népszabadság alapította új közéleti díj, a Respekt 2015 kuratóriuma. Lapunk az év nagy teljesítményét díjazza ezentúl minden decemberben, törekedve arra, hogy kiváló személyiség tevékenységét állítsa példaként az ország elé.

Díjat alapított a Népszabadság: minden év végén elismerésben részesíti az elmúlt esztendő társadalmi-gazdasági-kulturális életének egy meghatározó személyiségét.

A zsűri döntött, decemberben derül ki a kitüntetett neve
A zsűri döntött, decemberben derül ki a kitüntetett neve
Veres Viktor / Népszabadság

Lapunk Magyarország vezető közéleti újságjaként nap mint nap írja hazánk történetét. Újságíróink kritikus szemmel figyelik, mi történik nálunk, megpróbálnak a legpontosabban tájékoztatni az eseményekről, a lehető legtöbb információt adni ahhoz, hogy az olvasók ítéletet alkothassanak. Miközben nem mehetünk el szó nélkül a hibák, visszásságok és elítélendő cselekedetek mellett, észrevesszük a jobbító szándékot, megtaláljuk azokat a történeteket, amelyek elgondolkodtatják, optimistává tehetik az embert. Egyszer egy évben pedig megválasztjuk azt a személyt, akinek a teljesítményét a sok jó között is a legjobbnak, leghasznosabbnak gondoljuk.

 

A Népszabadság díjának öttagú kuratóriumába olyan személyeket kértünk fel, akiknek széles körben ismert és elismert elkötelezettségük a társadalmi igazságosság elvei mellett. A felkérést örömmel vállalta Tóth Krisztina, Vitray Tamás, Máté Gábor és Kállai Gábor. A kuratórium elnöke Murányi András, a lap főszerkesztője.

– Remélem, olyan személyt választunk meg első kitüntetettnek, akinek a neve hallatán mindenki tudja majd, miért éppen ő kapja a díjat – mondta Vitray Tamás az ülés előtt. – Ez a nagy emberi teljesítmények díja lesz, szeretnénk, ha majd a díjazottak is úgy éreznék, minősíti a tevékenységüket.

A tegnapi alakuló ülésen először is arról döntött a kuratórium, hogy Respekt legyen a díj neve.

– Szeretnénk ezzel a magyar nyelvben is meghonosítani ezt a tiszteletet és elismerést jelentő szót – mondta erről Kállai Gábor. – Az a cél, hogy néhány éven belül minden díjazott megtiszteltetésnek vegye, hogy megkapja ezt a díjat, és biztos lehessen benne, olyan személyiségként jutalmazták vele, aki nemcsak a kurátorok, de a nagyközösség tiszteletét is kivívta.

Az ülésen 18 jelöltből választott a kuratórium, amely háromra szűkítette a névsort. A díjra esélyesek: Sándor Mária, a kollégái jo­gaiért küzdő ápolónő, aki saját megélhetését és karrierjét kockáztatva mozgalmat indított az egészségügy áldatlan állapotainak megszüntetéséért; Horgas Péter, a Nemzeti Minimum kampány létrehozója, aki szembesítette az országot azzal, hogy Magyarországon legalább 40 ezer gyerek éhezik, több mint százezer fiatal nem jut minőségi ételhez; Csámpai Rozália roma festő, aki évek óta pótanyjukként gyűjti maga köré a csellengő és éhező roma gyerekeket.

A Respekt 2015 díjátadót december közepén tartjuk a Népszabadság székházában.

A kuratórium

Tóth Krisztina (1967) Középiskolai évei óta publikáló költő. Párizsi évei után 1992-ben hazatért, azóta sorra jelentek meg verseskötetei, gyerekversei, novellái. Lapunkban megjelent írásait is kötetbe gyűjtötte. Prózája és versei érzékenységről és empátiáról tanúskodnak. Egy korai szerelmes verséből való ez a hitvallásnak beillő részlet: „Aki örökké próbál félrehajlani, az nincs jelen.”

Máté Gábor (1955) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Katona József Színház igazgatója. A legendás kaposvári évek színésze, 1987-ben a sikerei csúcsán lévő Katonához szerződött. Zsámbéki Gábort váltva 2021-ig ő vezeti a teátrumot. Egyike azoknak, akik időben és térben is tágítanák a színház határait. Tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A 2003-ban végzett „Máté-osztály” tagjai minden évben egyikük életéből produkciót készítenek.

Kállai Gábor (1959) A sakk nemzetközi nagymestere, jelenleg az MTK sakkszakosztályának elnöke, volt magyar, svájci és francia csapatbajnok. Polgár Zsuzsa edzője, a női sakkozók szakfelügyelője, az irányítása alatt sakkolimpiai második helyet szerzett magyar férfiválogatott kapitánya volt. Nemzetközi mesteredző, 2012 óta dolgozott Garri Kaszparov sakktehetségekkel foglalkozó New York-i székhelyű alapítványával. Számos sakk-könyve jelent meg, a Népszabadság sakkrovatát vezette. Egyik alapítója volt 2006-ban a Tehetséggondozó Szervezetek Szövetségének (Matehetsz).

Vitray Tamás (1932) Az 1957-ben indult magyar televíziózás legfontosabb alakja, közvetítései, interjúi és beszélgetős műsorai (talkshow-i) mai napig a nehezen utolérhető mércét jelentik minden műsorvezetőnek és riporternek. A hatvanas években ő teremtette meg a rádiós stílustól eltérő tévés sportközvetítési formát. A hetvenes évek elejétől közéleti témákkal is foglalkozott, a rendszerváltás után a második csatorna intendása volt. Többek között a Csak ülök és mesélek című műsorában bizonyította különös affinitását a nehéz helyzetbe kerülő emberek történetei iránt.

Murányi András (1974) Újságíró, szerkesztő, médiaoktató; 2015. augusztus 3-a óta a Népszabadság főszerkesztője. Korábban – 1997 és 2011 között – lapunk munkatársa, tévékritikusa, publicistája, majd négy évig a Nemzeti Sport általános főszerkesztő-helyettese volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.