galéria megtekintése

Bugyivillantás, gyerekverés, uzsora - kemény vádak után próbálnak új életet kezdeni a tiszabői iskolában


Kálmán T. Attila

Másfél év alatt nem sikerült lezárni a nyomozást a gyermekek bántalmazásával gyanúsított tiszabői tanárnő ellen, aki időközben elhagyta az iskolát. Az igazgatót tisztázták, de neki is mennie kellett.

Az idei tanévtől már nem tanít a tiszabői általános iskolában a gyermekek bántalmazásával megvádolt tanárnő, Menyhért Ildikó. Rajta kívül a korábbi igazgatónőt, Gaálné Szuknovics Évát sem találni a tantestületi névsorban. Az új igazgatónő Kubicsek Judit, aki korábban Gaál­né helyettese volt.

Menyhért Ildikóra gyerekek, tanárok és szülők egész sora panaszkodott
Menyhért Ildikóra gyerekek, tanárok és szülők egész sora panaszkodott
Földi D. Attila / Népszabadság

A Népszabadság áprilisban közölt cikksorozatot a tiszabői általános iskoláról és Menyhért Ildikóról: megírtuk, hogy a tantestület és több szülő is panaszkodott rá, több ízben fel is jelentették a tanárnőt, aki állítólag évek óta rendszeresen bántalmazta a gyerekeket. Azzal is vádolták, hogy a bugyiját mutogatta és kihívóan viselkedett az iskolában. A tanárnő mindent tagadott, szerinte összehangolt hadjáratot folytattak ellene, alaptalanul gyanúsították, hogy kikészítsék és eltávolítsák az iskolából. Menyhért Ildikó elmondása alapján mindezt azért tették, mert fel akarta forgatni a faluban és az iskolában régóta uralkodó állapotokat, például azt, hogy uzsorások és bűnözők tartották rajta a kezüket mindenen.

 

Az a hivatalos eljárásban továbbra sem dőlt el, hogy Menyhértnek vagy a vele szemben állóknak van-e igazuk: hiába hallgattak már ki nagyjából félszáz tanút, a rendőrség továbbra is nyomoz a bántalmazások ügyében. Az eljárás 2015 februárja óta tart. Ugyanakkor a volt igazgatónő ellen májusban megszüntették a nyomozást, mivel a nyomozó hatóság arra jutott, hogy Gaálné nem követett el bűnpártolást. A volt igazgatónő egy törökszentmiklósi általános iskolában helyezkedett el, és mint mondta „a legnagyobb örömére” elsősöket tanít. A tiszabői ügyről nem akart nyilatkozni, mondván, hogy „már nem tartozik oda”.

 A tiszabői iskolát nyáron átvette a Máltai Szeretetszolgálat
A tiszabői iskolát nyáron átvette a Máltai Szeretetszolgálat
Csabai István

Menyhért már az előző tanév végén hosszabb betegszabadságra ment. Az iskolától nem messze vásárolt házától is szabadulna, és Budapestre költözne vissza, pedig tavasszal még harcosan állította, hogy körmeszakadtáig fog küzdeni az igazáért, és az ország egyik legszegényebb településének iskolájában marad.

Tiszabő és iskolája életében nagy változás, hogy szeptembertől a Máltai Szeretetszolgálat vette át a falu szociális és oktatási feladatait. Erről nyáron döntött a kormány: a máltaiak 613 millió forintot kaptak, amiből a szomszédos Tiszaburán is elvégzik ugyanezt a munkát. Magyarán az állam kivonult a két szegény, főleg romák lakta falu életéből, és a szeretetszolgálatra bízta a munkát. Így a tiszabői iskola is kikerült az állami fenntartás és működtetés alól.

A felújításba a helyieket, így a gyerekeket is bevonták
A felújításba a helyieket, így a gyerekeket is bevonták
Csabai István

Tavasszal többször kerestük Szabó Istvánt, a kunhegyesi tankerület igazgatóját, hogy kommentálja a Menyhért-ügyet, azonban a nyomozás befejezéséig ezt nem akarta megtenni. Pedig az ő felelősségét is többen firtatták a tantestületből, amelynek tagjai többször kérték a Kliket, hogy vizsgálja ki az ügyet, de érdemi vizsgálat az ígéretek ellenére nem folyt. Szabó már ha akarná, sem kommentálhatna a történteket, ugyanis a Klik átszervezése után nem lett belőle tankerületi vezető. Az állami intézményfenntartó kérdésünkre azt válaszolta: Szabó maga kérte kormánytisztviselői jogviszonyának megszüntetését.

Tiszabőt az átalakítással a karcagi tankerülethez sorolták, annak vezetője a volt fideszes országgyűlési képviselő, Sági István lett, aki korábban a mezőtúri Kliket vezette, 2014-ben pedig Tiszaföldváron volt polgármesterjelölt, de alulmaradt egy független jelölttel szemben.

A máltaiak érkezése miatt Ságinak már nem lesz köze a tiszabői iskolához, noha 1990-től három éven át maga is ott tanított.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.