galéria megtekintése

Levadásszák a tanárokat, akik kockás inget viseltek, hiába jók, nem lehetnek igazgatók

78 komment


Doros Judit

Érvényes pályázatot nyújtottak be, a kollégák is mögéjük álltak, mégsem nevezték ki őket igazgatónak. A kockás ing lehet az ok.

Volt, aki egyedül pályázott egy szekszárdi szakképzési tagintézmény tagintézmény-vezetői pozíciójára úgy, hogy a pályázati feltételeknek teljes mértékben megfelelt, más pályázó nem volt. A nevelőtestületi és az alkalmazotti közösség száz százalékig támogatta és a munkáltatói jogokat gyakorló főigazgató is támogató véleménnyel küldte fel nevét a minisztériumba. Mindezek után arról értesítették, hogy nem kaphat kinevezést, a minisztérium táblázatában indoklás nélkül az a kitétel szerepel, hogy új pályázat kiírása szükséges. Július elseje óta ennek a tagintézménynek nincs igazgatója és vezetősége sem. Minden vezetőnek lejárt a megbízása, sem az igazgató, sem a másik helyettes nem vállalta a további vezetői munkát.

A történet nem egyedi.

Balatonfűzfőn sem fogadtak el egy sikeres igazgató pályázatát, Dabason egy, Győrben pedig két szakközépiskola vezetőjét is csak egy évre nevezték ki, kiváló pályázatuk ellenére. Hatvanban az egyetlen érvényesen pályázóval bántak el ugyanígy. Hasonló eset történt Tiszaújvárosban: Bráz György, a település szocialista polgármestere lapunknak azt mondta: hiába támogatta a szülői szervezet, a diákönkormányzat, a nevelőtestület és az alkalmazotti közösség tagjainak többsége Pogonyi-Simon Edit pályázatát, s állt mellé ezek után az önkormányzat, mégis a jóval kisebb támogatottsággal bíró ellenfelét, Erdélyi Lajost nevezte ki a szakközépiskolákat fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Nem nevezték ki Hadházi Róbertnét sem az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola élére, noha övé volt az egyetlen érvényes pályázat, és a tantestület java része is támogatta. Az ügyről korábban lapunkban is írtunk, az ő esetében kiderült: az igazgatói pályázatok bírálói valakitől megkapták azt a fotót, ahol a pályázó kockás ingben tiltakozik az oktatás egyre inkább ellehetetlenülő körülményei ellen.  Hadházi Róbertné lapunknak úgy nyilatkozott: szoros összefüggést lát aközött, hogy tiltakozó tanártársaival együtt kiállt a változásokért, nem sokkal később pedig „elmeszelték” a pályázatát, noha semmilyen szakmai érvet nem tudtak felhozni ellene, s a támogatása is elsöprő volt a tantestületben. A Tanítanék Mozgalom is kiállt az egri pályázó mellett, s júliusban szülőkkel, pedagógusokkal együtt tiltakoztak a szerintük nemtelen eljárás ellen az egri Dobó téren.  

Fehér pólóban Hadházi Róbertné, mellette a Tanítanék Mozgalom három vezetője, balról Pilz Olivér, Törley Katalin és Pukli István
Fehér pólóban Hadházi Róbertné, mellette a Tanítanék Mozgalom három vezetője, balról Pilz Olivér, Törley Katalin és Pukli István
Huszár Márk

Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja szerint két ok sejthető a fenti eljárások hátterében. Vagy olyanoknak tartják fent a helyet, akik egyelőre nem felelnek meg a pályázati feltételeknek, például nincs még elegendő vezetői gyakorlatuk, vagy valóban így „vadásszák le” azokat, akik tiltakozni merészeltek a kormány jelenlegi oktatáspolitikája ellen Ha bizonyítható, hogy a törvényesen meghirdetett sztrájkhoz vagy az állampolgári elégedetlenségi mozgalomhoz csatlakozókat a szabad véleménynyilvánításuk miatt érte hátrány, az jogsértés, amelyet orvosolni kell – mondta a szakértő.

A furcsa kinevezési eljárások ­miatt nyílt levélben fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a Tanítanék Mozgalom képviselői. – Rendkívül aggályosnak tartjuk a közismereti tárgyak kiszorítását, a diákok iskolaváltási, továbbtanulási lehetőségeinek befagyasztását, és egyáltalán, az egész átgondolatlan, felelőtlen koncepciót, melynek meglátásunk szerint semmi más, ésszerű alapja nincs, mint az iparkamara rövid távú anyagi érdeke. Ezekhez kapcsolódóan azonban egyéb, finoman szólva ellentmondásos döntésről is tudomást szereztünk – szeretnénk választ kapni Öntől felmerülő kérdéseinkre az ügyek kapcsán – írták, majd konkrét példaként hozták fel a különös egri igazgatói pályázat ügyét. – A tantestület véleményezési joga tényleg csak a látszatdemokráciát szolgálja? Miért nem vezetheti az intézményt egy olyan személy, akinek a pályázata kifogástalan, és a kollégák is elfogadják? Ugye Ön sem szeretné, ha ma Magyarországon az Önök minisztériuma egyet jelentene a megfélemlítéssel és az elnyomással? Számos kollégának bizonytalan az állása. Érthető, ha közülük sokan más, biztos foglalkozás után néznek. Szeptembertől kik fogják helyettesíteni azokat a kollégákat, akik az elhúzódó bizonytalanság miatt a nyár folyamán pályát módosítanak? Vagy majd egyszerűen csak elmaradnak az órák? Hogy fog így elindulni a tanév, ilyen káoszban hogyan fognak a kollégák a tanulókra koncentrálni? – kérdezték a minisztert.

Hozzátették: bár konkrét kerettanterveket még nem láthattak, nyilatkozatokból, tervezetekből az látszik, hogy a természettudományos tantárgyak egy részét törölnék a szakképzésből, emiatt a tanulók továbbtanulási, iskolaváltási lehetőségei jelentősen beszűkülnek. A hírek szerint szeptembertől összevont természettudományos tárgyat, úgynevezett „science-tantárgyat” kívánnak bevezetni. Erre azonban tanárképzéssel, kidolgozott tantervvel, tankönyvekkel kellene felkészülni, ami viszont elmaradt.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, azt kérve, magyarázzák meg a különös igazgatói kinevezéseket, de lapzártánkig nem reagáltak. Korábban úgy nyilatkoztak: a törvény értelmében nem kell indokol­niuk a pályázatok érvénytelenítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.