Tiltakozott Bayer ellen a történész, ő bukott bele

Stark Tamás történész szerette volna elérni, hogy az általa vezetett Gulág-alapítvány tegyen közzé nyilatkozatot, amelyben „egyértelműen elhatárolódik” Bayer Zsolttól. Miután erre a kuratórium nem volt hajlandó, Stark lemondott elnöki posztjáról.
Tiltakozási hullámot indított el, hogy a kormány lovagkereszttel tüntette ki Bayer Zsoltot, a Magyar Hírlap publicistáját. A botrány kirobbanása után lapunk kiderítette, hogy az újságírót Pintér Jolán, A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese javasolta a kitüntetésre. Minderről Stark Tamás – annak ellenére, hogy a szóban forgó alapítványnak ő a kuratóriumi elnöke – csak utólag, a Népszabadságból értesült.

Lapunknak akkor elmondta, hogy Bayer Zsoltot semmiképpen sem tartja méltónak állami díjra: „Egyrészt az olykor rasszista jellegű írásai miatt nem. Másrészt azért nem, mert – amennyire a munkásságát ismerem – a cikkeivel egy olyan orosz rendszert támogat, amely nem néz szembe a sztalinizmus bűneivel, igyekszik bagatellizálni és relativizálni azokat. Pont a Gulág áldozatainak emléke nem engedi meg, hogy egy ilyen újságírót kitüntessenek.”

Bayer Zsolt kitüntetése hosszú időre besározza az egész alapítványt - próbált érvelni Stark Tamás
Fotó: MTI

A Gulág-alapítvány nemrég tartott kuratóriumi ülésén Stark Tamás javasolta, hogy adjanak ki nyilatkozatot, egyértelműen határolódjanak el Bayer Zsolttól. Kérdésünkre megerősítette a hvg.hu-nak is elmondott indoklását: az elhatárolódást azért tartotta volna fontosnak, mert ennek elmaradása esetén az ügy hosszú időre besározza az egész alapítványt.

A kuratóriumi tagok azonban máshogy látták. Stark Tamás közlése szerint másfél órán keresztül beszélgettek a témáról. Formális szavazásra nem volt szükség: egyértelművé vált, hogy a többiek nem szeretnének ilyen közleményt kiadni. Stark Tamás erre bejelentette, hogy lemond az elnöki tisztségről: „Megértették és elfogadták a döntésemet. Próbáltak marasztalni, de ezt én nem tudtam vállalni.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.