Tiltakozik az LMP a Széll Kálmán tér titkos pályázata miatt

Titkos pályázaton döntött a főváros arról, ki tervezheti meg a Széll Kálmán tér átalakítását. De nem csak a pályázatról nem tudott még az építészkamara sem, hanem a győztes tervet sem mutatják meg. Ez a főváros lakóinak semmibevételét jelenti, hiszen Budapest egyik legfontosabb teréről van szó - állítja az LMP.

A Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi frakciója a sajtóból értesült arról, hogy lezárult a Széll Kálmán tér újratervezésére a főváros által kiírt pályázat, a nyertes pedig a 4-es metró terveit korábban előkészítő Főmterv Zrt.- írják a lapunkhoz is eljuttatott közleményünkben. Ebben leszögezik: a pályázatot titokban bonyolították le.

"Az építészszakma semmibevétele, hogy a kamara kizárásával zárt és meghívásos 'ötletpályázatot' tartottak. Még ennél is felháborítóbb, hogy a Budapest egyik legjelentősebb terének újjáépítési terveit a nyilvánosság és a városlakók kizárásával készítik. Ez a fajta szemlélet az, ami ellenében a Lehet Más a Politika létrejött.

A Széll Kálmán tér – ex Moszkva tér – rendezése, húszévi terméketlen vajúdás után ez év elején látszott meglódulni, mikor a központi költségvetésből e célra hárommilliárd forintot különítettek el. Ez az összeg nem elegendő a tér korábban elképzelt megalomán átalakításához, de a közlekedési csomópont ésszerű használatát és a tér találkozóhely jellegét szem előtt tartó újjáformálásához elegendő lehet. Ehhez azonban a tervezési folyamatot átgondoltan, minden érintett szereplő bevonásával kell lebonyolítani. A szűkös pénzügyi források minden részletében átgondolt és takarékos megoldásokat követelnek meg, a közcélú beruházásoknál sajnos már szinte megszokott költség- és határidő-túllépés különösen elfogadhatatlan" - olvasható a közleményben.

"Ennek első lépése az új koncepciót meghatározó nyilvános urbanisztikai tervpályázat lett volna. Ennek kiírását a Lehet Más a Politika már a Fővárosi Közgyűlés 2010. december 15-i ülésén Tarlós István főpolgármesterhez intézett interpellációjában sürgette. A Főváros azonban szemlátomást igyekezett az érdemi párbeszédet megspórolva minél előbb győztessé nyilvánítani a 4-es metró terveit előkészítő tervezőirodát. Kérdéses, hogy a közlekedés-tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cég hogyan veszi figyelembe már a tervezés elején a közlekedési szempontok mellett az egyéb köztérépítészeti, zöldterület-tervezési szempontokat.

A kialakult helyzetben a Lehet Más a Politika (LMP) haladéktalanul felszólítja a Főpolgármesteri Hivatalt a Széll Kálmán tér tervezésével kapcsolatos dokumentációk, pályázati kiírások, szempontok és pályaművek nyilvánosságra hozására, hogy a városlakók, a civil szervezetek és a környező kerületek bevonásával végre megkezdődhessen a nyílt párbeszéd, és olyan időtálló megoldás szülessen, amely szűk lobbi- és részérdekek helyett valóban a köz javát szolgálja." - írja az LMP. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.