Nem fogadhattak örökbe egy kislányt, mert leszbikusok

Tiltakozó nyilatkozatot adott át pénteken Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt demonstráló Labrisz Leszbikus Egyesület azért, mert egy pécsi örökbefogadó párt diszkrimináltak. A megmozduláson mintegy ötvenen vettek részt, a felszólalók kiálltak a másfél éves roma kislányt örökbefogadó Adrienn és Szilvia mellett.


Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Azt mondták, szakmai indoklás nélkül tagadták meg a kislánytól, hogy szerető családot találjon magának. Az örökbefogadást két héttel azután tagadták meg, hogy magkapták a határozatot: a gyereket hazavihetik. - A „takarásban lévő minisztériumi döntnök” súlyos lelki sérüléseket okozott egy roma kislánynak, akit eddig senki sem akart, és most sem élhet azokkal, akik viszont akarták őt – fogalmaztak a tiltakozók.

 
A Labrisz mellett számos szervezet vett részt a demonstráción. Felolvasták a visszautasított pécsi szülők levelét, melyben a két nő úgy fogalmazott: „a tabu és az elhallgatás elválaszt, történetük kimeríti az intézményi bántalmazás fogalmát”. Megszólaltak olyan szülők is, akik azt mondták: gyereküknek két anyjuk van, de ugyanúgy rohannak orvoshoz, ha beteg, mint a „normálisnak tekintett” családokban. Csekő Csilla, aki egy másik anyával neveli a gyerekét, azt mondta: egy iskolaigazgató szexuális irányultságuk miatt tagadta meg gyermekük felvételét. 
 
– Elegem van – fogalmazott egy másik anya, és kikérte magának, hogy a „családbarát” politika levegőnek nézze a fiát. Tóth Krisztina arról beszélt: ő is örökbefogadó szülő, tudja, milyen az, amikor kész a szoba, de a gyerek nem érkezik meg. A pécsi eset felzaklatta, főként azért, mert az volt a visszautasítás oka, hogy a szülők leszbikusok. – Azt szeretném – mondta a költő –, hogy álljon ki nyíltan a hatalom képviselője, és vállalja, hogy homofób. „Azt is szeretném, ha ez a gyerek nem veszítené el végleg a lehetőséget, hogy családban nőhessen föl. Mindenkinek joga van szerető családhoz” - mondta.

A szervezetek azt követelték, hogy sem nyílt, sem burkolt homofóbia ne akadályozza az azonos nemű kapcsolatban élők örökbefogadó szülővé válását. Meglátásuk szerint a törvény nem vizsgálja a szexuális orientációt, ugyanakkor homofób módon jár el akkor, amikor a házastársi és az élettársi kapcsolat között különbséget tesz az örökbefogadási eljárásban. „Minden nőnek joga van ahhoz, hogy ne vállaljon gyereket, s joga van ahhoz is, hogy anya legyen – olvasható a nyilatkozatban. - Az állam dolga e döntések teljes mértékű támogatása, nem pedig akadályozása - írják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.