CineFest: botrány a roma téma körül

Felháborító kirekesztés, vagy célzott ellehetetlenítés? – ez az alapvető kérdés a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál körül kialakult botránnyal kapcsolatban. Nemkívánatosnak minősítettek egy roma tematikájú filmet.

Betiltotta a roma tematikájú filmeket a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Erről a DunaDOCK csoport számolt be a Facebookon közzétett közleményében. Tájékoztatásuk szerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a fesztiválszervezők szeretnék elkerülni a politikai konfliktusokat.

"Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programunknak, ha abban – terveinkkel ellentétben – nem szerepel magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon" – közölte a DunaDOCK. Érthetetlennek tartják a CineFest vezetőségének indoklását, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, "így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg".

– Kategorikusan cáfolom a vádakat, ezek az állítások egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak – reagált lapunknak Bíró Tibor. A fesztiváligazgató értetlenül áll a DunaDOCK közleménye előtt, miután a csapat tagjai tavaly óta segítenek nekik a dokumentumfilmes versenyprogram előzsűrizésében, amely során Bíró szerint teljesen szabad kezet kaptak, és csak szakmailag indokolt filmeket válogattak be. Tavaly még egy MacterClasst is rendeztek az utóbbi évek nagy dokufilmes fesztiválsikereire alapozva.

Bíró Tibor elmondása szerint idén is tárgyalt a DunaDOCK csapatával, de nem tudtak megegyezni a workshop tematikájáról. A fesztiváligazgató azt mondta a tárgyaláson: amennyiben a workshopjukban roma tematikájú filmet hoznának, akkor az legyen aktuális, illetve pozitív hangvételű – ezzel harcolva a régióban különösen erős negatív cigánykép ellen. Azt is hangsúlyozta, hogy a film igazodjon a fesztivál hét éve tartó Roma-Kép programjához, amely keretében idén is öt, miskolci romákról készült portréfilmet vetítenek majd le – igaz, a média eddig nem mutatott fokozott érdeklődést a program iránt. Mindazonáltal a CineFest az utóbbi években kifejezetten érzékenyen kezelte a kisebbségi témákat: a már említett roma-program mellett számos zsidó és meleg témájú filmet mutattak be.

A fesztiváligazgató beszámolója szerint Groó Diána és csapata ragaszkodott a saját elképzelésükhöz - Schiffer Pál Cséplő Gyuri (1978) című klasszikusához –, illetve egy meg nem nevezett, de nemzetközi fesztiválokat megjárt műhöz (ez információink szerint a Hajdú Eszter rendezte Ítélet Magyarországon lett volna), a workshopot pedig idén nem kérték. Bíró Tibor szerint több mint furcsa, hogy két hónappal a beszélgetés után éppen most bukkant fel a DunaDOCK "csúsztatásokkal teli" közleménye, amely hátterében a fesztivál politikai szándékú ellehetetlenítését és személyes sérelmeket lát.

A DunaDOCK tavalyi workshopját az HBO támogatta. Idén a támogatók közé belépett a Magyar Nemzeti Filmalap, a csapat három fesztiválra tervezett programmal pályázott a CineFest mellett a már júliusban lezajlott Budokuval, illetve a Verzió Nemzetközi Emberjogi Filmfesztivállal. Úgy tudjuk, a filmalaphoz beadott, majd pozitívan elbírált pályázat nem tartalmazta sem az említett Schiffer-, sem a Hajdú-filmet, sőt a szervezet az egyik találkozón direkt azt javasolta, hogy utóbbi speciális tematikája miatt a Verzión jelenjen meg.

Az MNF nem kívánta kommentálni a történteket, de annyit megerősített, hogy a DunaDOCK csapatának pályázatára májusban megítéltek hárommillió forintot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.