Tilos a szilveszteri petárdázás

Az idén is tilos petárdát használni szilveszterkor; a petárdák és kis tűzijátékok felelőtlen használata lakás-, erkély- vagy gépjárműtüzet okozhat - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Tavaly mintegy negyven karácsonyfa és öt-hat kistűzijáték vagy petárda okozta lakástüzet regisztráltak a katasztrófavédelmi főigazgatóságon. Dobson Tibor hozzátette: azonban a leggyakrabban sérülésekkel, elsősorban arc-, illetve kézsérülésekkel jár a petárda gondatlan használata.

Petárdázni 2005 óta tilos. A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket (mint a tortagyertyát), amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni. Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú - és nem teljesen tiltott - tűzijáték-termékeket (például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep, amelyek hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős) csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak, csomagolással együtt legfeljebb 3 kilogrammot.

Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak kárt vagy sérülést senkiben és semmiben.  

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amelyért a bírság több tízezer forint lehet.

A kormány még 2005 novemberében módosította a petárdákra vonatkozó kormányrendeletet. Lamperth Mónika akkori belügyminiszter úgy indokolta a döntést, hogy az előző két év tapasztalatai szerint - amikor engedélyezett volt a petárda használata - a lakosság nem bizonyult toleránsnak a petárdák engedélyezéssel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.