Amerikai mosolyoffenzíva rózsákkal

Kormányzati forrásaink szerint érezhető bizonyos konszolidáció a magyar-amerikai kapcsolatokban. Amerikai részről egyelőre nincs jele hasonló derűlátásnak. Hétfőn Budapesten tárgyalt Thomas Melia helyettes külügyi államtitkár.

Budapesten tárgyalt hétfőn Thomas Melia helyettes államtitkár, az amerikai külügyi tárca demokráciáért, emberi és munkajogi kérdésekért felelős vezetője. A diplomatát a magyar közvélemény leginkább Deutsch Tamás évekkel ezelőtti trágár internetes bejegyzése nyomán ismeri, amellyel a fideszes EP-képviselő az Orbán-kormány politikáját érintő washingtoni kritikára próbált reagálni.

Melia, aki a Fidesz számos történelmi vezetőjét még a rendszerváltás idejéről személyesen ismeri, hamarosan leköszön tisztségéből. A hírek szerint egy demokráciával foglalkozó, washingtoni székhelyű civil szervezet vezetője lesz. Mostani útján vasárnap este régi budapesti ismerőseivel beszélgetett, hétfőn Szabó László külügyi miniszterhelyettes fogadta, majd civil szervezetek és egyházak képviselőivel találkozott, este pedig az ellenzéki pártok vezetőivel vacsorázott.

Szabó a külügy közleménye szerint kiemelte, hogy Magyarország az energiaforrások és útvonalak diverzifikálásához az Európai Unió segítsége mellett az amerikai palagázra is számít. Megerősítette, hogy Budapest kiáll Ukrajna területi integritása és teljes szuverenitásának helyreállítása mellett, s továbbra is biztosítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, valamint a humanitárius segítségnyújtást.

A vacsorán értesülésünk szerint Melia „mindenre kíváncsi volt": a magyar kül- és belpolitikáról, Oroszországról, Paksról, a Fidesz és az ellenzék állapotáról, a veszprémi időközi választásról kérdezte a pártvezetőket. Utóbbiak forrásunk megfogalmazása szerint „értékalapon, a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően" nyilvánítottak véleményt. Ugyanazt mondták, mint nyilvánosan, „nem volt kettős beszéd vagy pávatánc".

Thomas Melia
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Melia útja Victoria Nuland, az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesének márciusi látogatását készíti elő. A Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy a tavalyi Szijjártó–Nuland-találkozó Washingtonban nem volt „szívélyes", a helyettes államtitkár „meglehetősen kemény" volt. (Ez új értelmezése az eseményeknek, amelyekről az ifjú magyar miniszter akkor elégedetten nyilatkozott.)

Most az egyik kormánypárti politikus azt a véleményt fogalmazta meg, hogy Nuland „indulatból nem kedveli az Orbán-kormányt", de ennek ellenére érezhető valamelyes konszolidáció, valamelyest oldódott a bizalmatlanság – a magyar forrás szerint mindkét fél részéről. Washingtonnal, mondta a magyar politikus, azt kellett megértetni, hogy van magyar nemzeti érdek is, például az energiaellátás terén.

Állítólag ez Berlin közvetítésével félig már sikerült is. Másrészt André Goodfriend követségi tanácsos távozásával véget ért a kormányellenes „one man show", az új nagykövet, Colleen Bell a fideszesek és kormányzati emberek érzése szerint igyekszik „kezelni" a konfliktusokat.

A kiszivárogtatott hírek szerint Bell és Szijjártó, illetve a miniszterelnök kapcsolata „kiegyensúlyozott", a magyar kormány „számos gesztust" tett a nagykövet felé (lásd, mondta forrásunk, rózsacsokorral várták). A transzatlanti gazdasági társulási szerződés tekintetében is távol került már az Orbán-kormány attól a ponttól, hogy uniós plénumon a vétó mint lehetőség egyáltalán felvetődhet magyar részről. Többen felhívták a figyelmet, hogy noha Orbán Viktor még fenntartja elméletét az illiberális demokráciáról, múlt heti évértékelőjén már „jelzők nélküli" demokráciáról beszélt.

Washingtoni forrásaink szerint ugyanakkor az Egyesült Államok szempontjai és a magyar helyzettel kapcsolatos fenntartásai egyelőre változatlanok. Mint mondták, nem érdemes túl sokat beleolvasni Melia és Nuland látogatásának puszta tényébe. „Arra figyeljenek, amit mondanak" – hangzott az intelem. Ugyanakkor Melia lapunk zártáig nyilvánosan nem mondott semmit.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.