Széttrollkodták Kunhalmi Ágnes kampányvideóját

Kétes népszerűségre tett szert Kunhalmi Ágnes kampányklipje. Valószínűleg nem vírusvideónak szánták, mégis járványszerűen terjednek a mutációi.

Falus Ferenc kampányvideója után csak azért nem reménykedtünk benne, hogy tud még bárki újat mutatni ebben a műfajban, mert megfeledkeztünk a politika egyik íratlan szabályáról: mindig van lejjebb.

Most ráadásul a szocialistáknak úgy sikerült közröhej tárgyává válniuk, hogy ehhez nem volt szükségük sem vödörre, sem buta lovakra, sem síró gyerekekre. Csak raccsoló gyerekre. Meg Kunhalmi Ágnesre.

A budapesti MSZP kedden tett közzé a YouTube videómegosztón egy hatásvadásznak szánt klipet Kunhalmi Ágnes főszereplésével, "Az Ön életéről szól. Tessék szavazni." címmel. A vadászat kétségtelenül sikeres volt, amennyiben majdnem százezren látták a videót egyetlen nap alatt. És valószínű, hogy nem azért, mert annyira tetszett a netezőknek a Kunhalmi által gyerekek közreműködésével felvázolt disztópia. (Összehasonlításul: Falus jeges égését bő egy hónap alatt 270 ezren mulatták végig).

Kunhalminak már a bevonulása és parancsoló-számonkérő hangneme is sokkolja a nézőt. A felvételen Kunhalmi Ágnes azzal indít: el tudjuk-e képzelni, hogy harminc év múlva az unokánk megkérdezi tőlünk – és innentől egy-egy gyerek teszi fel a kérdéseket: miért az oroszok építették a margitszigeti Orbán Viktor atomerőművet; miért áll meg a 7-es busz a Mészáros Lőrinc téren Semjén Zsolt lovasszobra előtt is, illetve miért van olyan sötét a Schmitt Pál múzeumban? "És ön erre mit fog válaszolni? Hogy nem ért rá szavazni? Hogy ki volt ábrándulva a politikából??" – kérdi ellentmondást nem tűrve a szocialista jelölt. A sokkot alig oldja a raccsoló kisfiú, akinek sikerült hat darab "r" hangot tartalmazó mondatot a szájába adni.

Összességében a sötét, baljós vízió sokaknak tetszett, a közösségi csatornákon hozzászólók döntő többsége viszont jobb esetben is szánalmasnak minősítette a felvételt és vele együtt a pártot. Ami a kisebb baj – legalábbis a szocialisták számára: a videóra ugyanis rögtön lecsaptak a mémgyárosok és trollok, aminek köszönhetően vírusként terjed különböző mutációkban. Eddig tizenkét változatát sikerült izolálni.

A visszafogottabb remixekben egy-egy részletet végtelenítettek, ami egyébként az egyik legidegesítőbb mém, a Nyan cat 10 órás változata óta mémes berkekben szinte kötelező gyakorlatnak számít. Az egyik változatban az "esetleg" szót, egy másikban a "képzelni-t" ismétlik a végtelenségig; valakit Kunhalmi bevonulása ihletett meg, másokat a schmittpálos rész. Van már ezen kívül hunvaldosított verzió is, az egyik kedvencünk pedig a "Mi a gond, Tibi?" kérdés az argósított mutációban. A Hírcsárda által rappesített klipen már a szemünk sem rebbent (ebben azt válaszolják a gyerekek kérdéseire, hogy "Chacha-chacha-chacha-chow!"), és akkor ezek még a finomabb epizódok voltak.

A durvább trollkodások csak ezután kezdődtek. Ezekben a montázsokban szerencsétlen gyerekek már jobb esetben is a Rózsaszín Pitbull punkegyüttes énekesének hangján szólalnak meg. Rosszabb esetben Mucsi Zoltán, vagy Samuel L. Jackson kérdez válogatott trágárságokat a nézőktől. Az atomerőmű miatt aggódó kisfiú így azt kérdi: "Ki a f*szom az a Bajnai Gordon?". A ponyvaregényesített verzió sem sokkal kíméletesebb ("Úgy nézek ki, mint egy p*csa?). A Fekete ország című film legendás villanyszerelős jelenetéből pedig inkább nem is idéznénk (a mucsis remix itt megtekinthető). Az eddigi mutációk közül még a macskafogós változat érdemel említést, bár a vége elég szomorú.

Az eredeti videót a YouTube-on egy nap alatt több mint 90 ezren nézték meg (ebből 69 nézőnek tetszett, 490-en viszont lehúzták), az Indavideón 40 ezernél jár a nézettsége, de ezt már a Szarvas-féle gyurcsányos remix is megközelíti nézettségben. Az senkit se tévesszen meg, ha valaki azt állítja, megtalálta a videó eredeti verzióját. Ez csak a troll-veszély jele.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.