Terrorveszély: Fidesz kontra mindenki

Miután pénteken a Jobbik bejelentette: kizárólag saját módosító javaslatainak maradéktalan elfogadása esetén támogatja a kormány azon tervét, hogy legyen önálló cím az alaptörvényben a terrorveszély-helyzet, nyilvánvalóvá vált, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) által jegyzett előterjesztés elbukott.

A javaslat a kormány jogává tenné a terrorveszélyhelyzet kihirdetését, és utána is csak tájékoztatási kötelezettsége lenne a parlament felé. A tárca javaslata számos korlátozás bevezetésére hatalmazná fel a terrorveszélyhelyzet kihirdetésével egyidejűleg a kormányt. Korlátozhatnák bizonyos termékek kereskedelmét az állami készletezés érdekében. Előírhatnák a levelek, a csomagok és az internet fokozott ellenőrzését. Meghatározott időre egyszerűen elvehetné a kormány a tévék, a rádiók és az újságok szerkesztőségeit, megszüntetve azok működését.

Legalább két ellenzéki szavazatra lenne szüksége a kormánynak az alaptörvény fentieknek megfelelő módosítására. Az LMP, az MSZP, valamint a DK és a Liberálisok független képviselői azonban már korábban jelezték: szerintük a felsorolt intézkedések nem a terror elleni hatékonyabb fellépést szolgálják, bevezetésükkel csupán teljhatalmat adnának a kétharmadát vesztett kormánynak, ezért nem támogatják az előterjesztést.

Tóbiás József MSZP-elnök lapunknak pénteken azt mondta: a parlament első tavaszi ülésére kidolgozzák a maguk javaslatait a terrorveszély esetén szükséges intézkedésekről, a HM előterjesztéséről azonban hallani sem akarnak. Az LMP nem készít saját javaslatot. Schiffer András társelnök leszögezte: a kormánynak kell bizonyítania, hogy fennállnak azok a körülmények, amelyek efféle intézkedéseket indokolhatnak, és hogy azok miért hatékonyak a terrorizmus megelőzésére, a terrorcselekmények elhárítására.

A DK sem ad felhatalmazást Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra – ezt már Vadai Ágnes, a párt szakpolitikusa mondta, aki szerint világos, hogy a tervezet nem a terrorveszély kezeléséről, hanem a Fidesz hatalmának erősítéséről és a szabadságjogok minden indok nélküli korlátozásáról szól. Miután a Jobbik sem adja áldását – mint Mirkóczki Ádám szóvivő lapunknak fogalmazott – az internet lekapcsolásához, a szerkesztőségek megfé­lemlítéséhez, adott esetben a megszállásához, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az ellenzékre hárított minden felelősséget. Úgy vélte, ha szükség esetén a kormány megkapná a kért felhatalmazást, akár meg is előzhetné a terrorcselekményeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.