Terézvárosi kerékbilincs-botrány: jegyző és alpolgármester a gyanúsítottak között

Felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség a terézvárosi jegyzőt és az egyik alpolgármestert a kerékbilincsek fizetés nélküli leszerelése miatt folyó eljárásban.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint H. Csabát azzal gyanúsítják: július 22-én rávette a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét arra, hogy hivatali helyzetével visszaélve egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a kerékbilincset költségek megfizetése nélkül szereltesse le. Az MTI információi szerint a gyanúsított Hatvani Csaba, a kerület vagyongazdálkodásért, városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármestere.

Kerékbilincs-botrány
kerékbilincs autón büntetőfelszólítás

Sajtos Csilla jegyzőt, akit az ügyészség szintén csak monogrammal jelölt meg, ugyanezzel gyanúsítják, csak egy másik autóval kapcsolatban, amelyről július 24-én vették le a kerékbilincset.

A vezető beosztású hivatalos személy által, hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt F. Kálmán és társai ellen folyamatban lévő bűnügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség további gyanúsítottakat hallgatott ki 1-1 rendbeli, felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatólagosan gyanúsítottként hallgatta ki F. Kálmánt, a Terézvárosi Közterület-felügyelet vezetőjét további 9 rendbeli hivatali visszaélés bűntette miatt (beleértve a fenti két esetet is). F. Kálmán a gyanúsítás szerint 2009. áprilistól júliusig 9 esetben intézkedett a kerületben szabálytalanul parkoló személygépkocsikra felszerelt kerékbilincsek leszereléséről úgy, hogy a felmerült költségeket nem kellett az érintetteknek kifizetni, és a szabálytalan parkolás miatt hivatalos eljárás sem indult.

Az ügyben eddig összesen 12 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség, F. Kálmán továbbra is előzetes letartóztatásban van.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség augusztus elején vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást a terézvárosi közterület-felügyelet vezetője, Farkas Kálmán ellen, mert a gyanú szerint tavaly és az idén minden hónap elején az előző havi kerékbilincselések számától függően 500 ezer és 800 ezer forint közötti "ösztönzési pénzt" fogadott el a Centrum Parkoló Kft.-től, hogy a közterület-felügyelők több kerékbilincset helyezzenek ki. A gyanú szerint Farkas Kálmán az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is. Farkas Kálmánt - akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett
vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el.

Az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki a kerületi közterület-felügyelet egyik munkatársát is, valamint a Centrum
Parkoló Kft. ügyvezetőjének helyettesét, Dudás Gábort. Dudást és Farkast augusztus 10-én érték tetten, amikor Dudás 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.