galéria megtekintése

„Ki akarták végezni a rendőreimet” - házi készítésű bomba robbant a Teréz körúton

28 komment

NOL

Egy 20-25 éves, 170 centiméteres magas férfit keresnek a szombat esti detonációval összefüggésben. A két sérült rendőr egyike, egy 23 éves törzsőrmester nő életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott.

Házi készítésű bomba robbant fel szombat este 22 óra 36 perckor Budapesten a Teréz körút 2-4. előtt – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet vasárnap fél hétkor tartott az Országos Rendőr-főkapitányság a két rendőrt súlyosan megsebesítő  detonációról.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A sajtótájékoztatón először a robbantásban megsérült egyik járőr rádiós segítségkérését játszották le. „Segítség! Segítség! A Teréz körúton ott van két sérült rendőr! Egy rendőr eszméletlen! Azonnal küldjétek a mentőt, egy kolléga megsérült, megsérült!” - hallani a felvételen, amelyen a megsérült rendőrpár férfi tagja, egy 26 éves járőr beszél. Az ORFK tájékoztatása szerint mindkét járőr – a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közrendvédelmi Főosztály járőrvezetői – súlyos sérüléseket szenvedett, a páros 23 éves női tagja életveszélyes sérülést szenvedett, őt még altatásban tartják. 

 

Emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik a nyomozás, a támadás az eddigi adatok alapján kifejezetten a rendőrök ellen irányult. A rendőrségnek pontos személyleírása van a robbanószerkezet elhelyezőjéről. Egy 170 centiméter magas, 20-25 éves férfit keresnek, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt. A gyanúsított hollétével kapcsolatban a nyomozás érdekeire hivatkozva egy későbbi újságírói kérdésre sem adtak információt. 

„A rendőrök, a rendőreim voltak a támadás célpontjai, az őket ért támadás az egész magyar rendőrséget ért támadás. A rendőreimet ki akarták végezni” - jelentette ki Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón.  A rendőrség az éjszaka hajtóvadászatot indított a tettes ellen, aki az első vizsgálatok szerint házi készítésű robbanószerkezetet állított össze, majd robbantott fel a Teréz körút 2-4. előtt. Azon kívül, hogy házi készítésű bomba robbant, Papp nem akart felvilágosítást adni a robbanószerkezetről, de a körútnak a merénylet környéki részét most is elborítják a szögek. Papp ígéretet tett arra, hogy a tettest elkapják, és fényt derítenek a motivációjára is.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre azt mondta, hivatását teljesítő hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik eljárás. Az ORFK munkatársai – együttműködve a többi nyomozóhatósággal és a TEK-kel – 145 kamera felvételét foglalták le és elemzik ki, és egy zöld számon folyamatosan fogadják a lakossági bejelentéseket. A tettes fejére tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a pályaudvarokon fokozott ellenőrzést vezettek be.

Ami a tízmillió forintot illeti, a rendőrség a honlapján közölte, hogy a nyomravezető személyét a rendőrség bizalmasan kezeli, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút. az összeg annak fizethető ki, aki egyebek mellett az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy terrorcselekmény történt-e, a rendőri vezetők azt mondták, hogy korai lenne még erről beszélni. Hét szálon vizsgálódnak, legalábbis ennyi forgatókönyvet vizsgálnak az ügyben.

Munkatársunk kérdésre, hogy honnan tudják, hogy rendőrök voltak a célpontok, Papp elmondta, hogy a BRFK a Teréz körúton a helyszín központi jellege miatt is folyamatosan mozgó járőröket tart szolgálatban a környékbeliek „szubjektív biztonságérzetét” javítandó, tehát nem nem hívásra vonultak ki, és nem egyedi eset, hogy arra mentek a járőrök, hiszen ez rendszeresen így történik esténként, az útvonaluk kiszámítható volt. A Teréz körút a helyszíni szemle végéig lezárva marad. A Nagykörút jelenleg ez a Dob utca és az Oktogon között van lezárva néhány mellékutcával együtt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A rendőrség cáfolta, hogy a sérült rendőrjárőr női tagja a határvadász plakátokról ismert hölgy lett volna, ő csak BRFK toborzó munkájában vett részt.

A sajtótájékoztató után az ORFK közlemányben cáfolta, a közösségi médiában terjedő hírt, miszerint a két sérült rendőrnek vérre lenne szüksége. A közleményben azt írták, sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil. 

Forrásaink szerint a térfigyelő kamerák felvételein látható, hogy a pokolgép éppen akkor lép működésbe, amikor a rendőrnő a felújítás alatt álló üzlethelyiségnél elhelyezett gazdátlan csomag – egy szögeket rejtő csőbiomba – fölé hajol. A pokolgépet vélhetőleg távirányítással hozták működésbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.