Tényleg megtörténhetett a borzalom

Néhányan már évekkel ezelőtt próbáltak segíteni a szörnyűségeket átélő szigetszentmiklósi gyerekeknek, de a bürokrácia lassan mozdult.

A főváros agglomerációjában lévő Szigetszentmiklós kevéssé felkapott, Lakihegy nevű településrészén áll az a ház, amelyben hónapokon, talán éveken át szörnyűségek sorát kellett átélnie három gyermeknek. A Blikk által nyilvánosságra hozott ügyészségi vádirat és rendőrégi beszámolók szerint a most 8, 9 és 10 éves gyerekek válogatott borzalmakon mentek keresztül. A két fiút és a lányt saját anyja és apja éheztette, máskor rovarokkal, patkányhússal etette, rendszeresen verte és gyakorta megerőszakolta. A lap szerint a férfit, K. Rudolfot és feleségét, Andreát egy éve fogták el, amikor a gyermekvédelmi szolgálat elvette tőlük a gyerekeket, mert nem jártak iskolába. A gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek, nekik meséltek az átélt szörnyűségekről. A nevelőszülők fordultak végül a rendőrséghez. Az ügyészség kiskorú veszélyeztetése és „nevelése alatt álló 12-ik életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével” vádolja a szülőket.

A „család” otthona egy régi sorház legszélső, legrosszabb állapotban lévő épületrészében volt. A vakolat omlik, a tető megroggyant, az ablakok betört üvegét nejlonnal próbálták pótolni. Bentről bűz árad kifelé, a konyhában pedig – ahová egy résen át lehet bepillantani – vastagon lepi be a mocsok a düledező mosogatószekrényt.

– Mindig ilyen rumli volt náluk. Senki nem szívesen lépett be abba a disznóólba – meséli egy közelben lakó férfi, és kérdés nélkül is mondja. – Bár a családfő normálisabb volt, bevallom őszintén, én elhiszem, hogy megtették, amivel vádolják őket.

A „család” közvetlen szomszédja, aki kopogásunkra csak résnyire nyit ajtót, más véleményen van:

– Voltak olykor kiabálások náluk, meg elég nagy rendetlenség volt a lakásukban, de azért a felét sem hiszem annak, amit írnak az újságok. Az viszont igaz, a gyerekek tényleg elég furcsák, szűkszavúak voltak.

Egy már a sokadik hónapban járó, nagy pocakos fiatalasszony áll meg egy pillanatra. Nézi az házat, aztán indulna is tovább.

– Ismeri őket? – kérdezem a nőt, aki Horváth Szilviaként mutatkozik be.

– Igen. Andrea testvére vagyok – mondja halkan, szemét lesütve.

– Hallotta mivel vádolják őt és a férjét?

– Igen.

– Megtörténhetett ez a sok borzalom?

– Ritkán találkoztunk, de Andrea tényleg furcsa volt. Azt hiszem, igen, talán tényleg megtörténhetett ez. Szeretném, ha most már kiderülne az igazság, bármi legyen is az.

Az asszony szerint a házaspárnak hét gyereke volt. Közülük többen betegen születtek, s már korábban állami gondozásba kerültek. Három gyerekük maradt csak velük. Épp akkor várták a nyolcadikat, mondja Horváth Szilvia, amikor értük mentek a rendőrök.

A történtekről próbáltuk megkérdezni a település vezetését és az illetékes hatóságokat, ám nem jártunk sikerrel. A helyi önkormányzat a járási hivatalhoz irányította lapunkat. A járási hivatal a Pest Megyei Kormányhivatalhoz továbbította a megkeresést, amely némi hezitálás után az Emberi Erőforrások Minisztériumát tartotta illetékesnek. A tárcát még kedden megkerestük, ám válaszokat azóta sem kaptunk.

Az állami apparátus zavarodottságát magyarázhatja az: úgy értesültünk, voltak olyan szakemberek, akik már néhány éve tudtak arról, hogy a gyerekeket elhanyagolják, bántják, de hiába jelezték ezt számos helyen, hiába próbáltak segíteni, ennyi időbe került, míg a bürokratikus rendszer beindult, s végre nevelőszülőknél helyezték el a gyerekeket.

Szerda késő délutánra a helyi önkormányzat és a Pest Megyei Kormányhivatal mégis ráébredt illetékességére, szűkszavúan, de legalább reagáltak a történtekre. A két, tényekben szűkölködő közleményből annyi kiderül: a jegyzőtől 2011. júliusában érkezett jelzés alapján a Városi Gyámhivatal „haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét”, amire 2012. januárjában került sor. Vagyis a hivatalok szerint csak hat hónap telt el a vészjelzés és a gyerekek kiemelése között. De az sem érthető, hogy a vizsgálódás miért tartott hat hónapig.

Bár az önkormányzat szerint a hivatal, a Védőnői Szolgálat és a Gyermekjóléti Szolgálat mindent megtett a kiskorúakért, a kormányhivatal bejelentette: vizsgálatot indít.

Az ügy alapos feltárását indokoltnak tartja Székely László ombudsman is, aki sürgősséggel indított vizsgálatot a történtek miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.