Tényleg ennyire tájékozatlanok vagyunk?

Tudatlanságban, közömbösségben is élen járnak a magyarok. Fogalmunk sincs, hány bevándorló él nálunk és mennyi az időskorúak aránya.

Előkelő helyen áll Magyarország - legalábbis azon a "közömbösségi listán", amelyet az Ipsos közvélemény-kutató állított össze 14 országban végzett tájékozottsági felmérése alapján.

A kutatók szociológiai adatokra kérdeztek rá, és arra voltak kíváncsiak, mennyiben térnek el a hiedelmek a tényektől. Mint kiderült, az olaszok és az amerikaiak a legtájékozatlanabbak, míg a svédeknek, illetve a németeknek van a legpontosabb fogalmuk a hazájukban zajló társadalmi folyamatokról.

Közömbösségi index

  1. 1. Olaszország
  2. 2. Amerikai Egyesült Államok
  3. 3. Dél Koreaa
  4. 4. Lengyelország
  5. 5. Magyarország
  6. 6. Franciaország
  7. 7. Kanada
  8. 8. Belgium
  9. 9. Ausztrália
  10. 10. Nagy Britannia
  11. 11. Spanyolország
  12. 12. Japán
  13. 13. Németország
  14. 14. Svédország
Az Ipsos felmérése szerint a magyar lakosság a tájékozottsági rangsorban nem szerepelt túlságosan jól, a 10. pozíciót foglaljuk el (ha pedig a közömbösséget nézzük, akkor az 5. helyen állunk). A magyarok például a legutóbbi parlamenti választáson való részvétel és a munkanélküliség mértékében tévednek a legnagyobbat – az előbbit a ténylegesnél sokkal kisebbnek (47 százalékosnak), az utóbbit a hivatalosnál jóval magasabbnak (39 százalékosnak) gondolják.

Fiatalkorúak terhessége: a magyarok feltételezése szerint hazánkban a 15-19 év közötti lányok 16 százaléka szül gyermeket, a valóságban azonban csak 2 százalékukra igaz. Ezzel a tévedéssel a tájékozottsági rangsor vége felé, a 11. helyen vagyunk.

Tévhit: 16%

Tény: 2%

Muszlimok: Magyarországon a valóságosnál jóval nagyobbnak gondolja a többség a muszlim valláshoz tartozók arányát. Ezzel a túlzó becsléssel is viszonylag közel állunk a tényekhez, nálunk pontosabban csak 3 három országban (a szintén 1%-nál kisebb arányt felmutató Dél-Koreában, Lengyelországban és Japánban) tudták, hogy mekkora a muszlimok aránya.

Tévhit: 7%

Tény: 0,1-0,2%

Keresztények: a 2011-es népszámlálás hivatalos adataihoz képest a keresztények arányát is túlbecsüljük. Ismeretszintünk alapján a második helyen állunk a németek mögött, akik százalékpontosan tisztában vannak vele, hogy náluk mekkora e vallási közösség nagysága. Némileg felment bennünket a teljesen precíz becslés alól, hogy a legutóbbi népszámlálás vallási, felekezeti besorolására vonatkozó adatai vita tárgyát képezték. Az előző, 2001-es cenzusnál még a jelenleginél sokkal többen, 73 százaléknyian vallották magukat kereszténynek. A jelentős csökkenés feltehetően abból fakad, hogy amíg 2001-ben 11 százaléknyian nem válaszolták meg a népszavazás vallást firtató kérdését, most pedig 27 százaléknyian tartózkodtak.

Tévhit: 62%

Tény: 53%

Bevándorlók: a nemzetközi hivatalos statisztikákhoz képest nagyságrenddel nagyobbnak hisszük a bevándorlók létszámát is. A felmérésben szereplő összes országban felülbecsülik a bevándorlók jelenlétét, mi a tájékozottsági rangsor 10. helyén vagyunk. A kutatás során, válaszaikat követően tájékoztattuk az embereket a tényleges arányról, s megkérdeztük, miért gondolják, hogy a bevándorlók többen vannak a hivatalos statisztikában szereplő adatoknál. A legtöbben (49 százaléknyian) különösebb érdemi érv nélkül megismételték, hogy a 2 százaléknál biztosan nagyobb a bevándorlók aránya hazánkban. Az is gyakori (40%-ra jellemző) érv, hogy sokan illegálisan érkeznek és tartózkodnak Magyarországon, s ők hivatalosan nincsenek számon tartva. A téves észlelést indokoló harmadik leggyakoribb választípus arra hivatkozott (36 százaléknál), hogy a szűkebb környezetük tapasztalatai alapján említették viszonylag magas arányokat.

Tévhit: 16%

Tény: 2%

Időskorúak: a magyarok a valóságosnál sokkal idősebbnek gondolják a társadalmat. A világ más részein is eltúlozzák az idős korosztály nagyságát, a tájékozottsági rangsorban középen – 14 ország között a 8. helyen – vagyunk.

Tévhit: 40%

Tény: 18%

Választási részvétel: bár csak néhány hónapja volt a legutóbbi parlamenti választás, mégis jelentősen alábecsüljük az ott megjelent szavazók arányát. Valószínűleg az ismeretek torzulásába belejátszik az EP-választás alacsony részvételi aránya is. Egyébként világszerte jellemző a választási részvétel alulbecslése, a miénk a nagyobbak közé tartozik, s ezzel az ismeretek rangsorának 11. pozícióját érjük el.

Tévhit: 47%

Tény: 62%

Munkanélküliség: a magyar lakosság sokkal nagyobb munkanélküliséget feltételez, mint amekkora a hivatalos statisztikákban szerepel. Tévedésünk jelentős, csak a dél-koreaiak és az olaszok tájékozatlansága nagyobb ezen a téren.

Tévhit: 39%

Tény: 11%

Várható életkor: a 2014-ben hazánkban születő gyerekek várható élettartama 75 év, de ennél jóval pesszimistábbak vagyunk. A tényleges mutatótól való eltérésünk alapján a 13. helyen állunk a sorban, a dél-koreaiak nálunk is pontatlanabbak voltak.

Tévhit: 68 év

Tény: 75 év

Bűnözés: A magyar lakosság többsége úgy tudja, hogy a gyilkosságok száma az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Valóságnak megfelelő választ (az életellenes bűncselekmények aránya csökkent) mindössze 16 százaléknyian adtak, 23 százalék nem válaszolt erre a kérdésre. E tekintetben is a sereghajtók táborát erősítjük, nálunk nagyobb mérvű téves észlelése csak a dél-koreaiaknak és az olaszoknak van.

Tévhit: növekedett

Tény: csökkent

A tájékozottsági tesztet itt lehet kitölteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.