galéria megtekintése

Teniszcsarnok lesz a Városligeti-tó helyén

12 komment


Szalai Anna

Kamionnal hordják a salakot a ­Városligeti-tó betonjára, akárcsak az óriási rendezvénysátor kellékeit. A Magyar Tenisz Szövetség ugyanis itt rendezi az idei Davis Kupa első mérkőzését március elején. Így állítólag jobban járnak, mint ha kibérelnének egy csarnokot. Kis budapesti abszurd.

Olcsóbb ideiglenes teniszcsarnokot építeni a Városligeti-tó betonjára, majd a rendezvény végén elbontani azt, mint csarnokot bérelni egy háromnapos teniszversenyhez. A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) ezzel indokolta a rendhagyó helyszínválasztást. Az ideiglenes sátorállítás, a pálya- és lelátóépítés, a kiszolgáló­egységek kialakításának ára, valamint a fűtésköltség a Népszabadság által megkérdezett szakemberek szerint jócskán meghaladhatja a százmillió forintot. A szövetség a költségeket firtató kérdésünkre nem adott pontos választ, mondván, ez csak a márciusi verseny végén derül ki.

Készül az ideiglenes létesítmény. Sokba kerül a spórolás
Készül az ideiglenes létesítmény. Sokba kerül a spórolás
Teknős Miklós / Népszabadság

– A rendezvényhez nem veszünk igénybe állami támogatást, azt teljes egészében saját forrásból finanszírozza az MTSZ. A Davis Kupa-csapat elmúlt évekbeli szenzációs sikereinek köszönhetően egyre több szponzori partnert gyűjthettünk magunk köré. Csak nekik tartozunk elszámolással – mondta Richter At­tila, az MTSZ főtitkára. Összehasonlításul ugyanakkor elmondta, hogy tavaly nettó 32 milliót fizettek a Syma-csarnok nyolcnapos bérletéért. A Davis Kupa-fordulóra viszont a pályaépítés és a verseny hossza miatt legalább három hétre kellene csarnokot bérelniük, így a kiadások megtöbbszöröződnének. Mindkét esetben erre rakódik rá a rendezés költsége, egyebek mellett a bírók, biztonsági őrök díjazása.

 

A helyszínválasztást azzal indokolta a főtitkár: ez volt a legjobb megoldás. Miután a szakvezetés a salakpályás mérkőzések mellett döntött – szerintük ilyen pályán lehet a legtöbb esélye a magyar játékosoknak az izraeli csapat ellen –, leszűkültek a lehetőségek. Budapesten ugyanis nincs olyan salakpályás létesítmény, amelyben fedett pályás ­Davis Kupa-mérkőzéseket lehet rendezni. Ezért olyan csarnokokat kerestek, amelyek alkalmasak salakpályák kialakítására. De kiderült, ezek már foglaltak az adott időpontban.

A versenyt március 2. és 4. között rendezik, de a salakpálya kialakí­tása, majd elbontása miatt legalább három hétre van szükség. Az ilyen hosszú időre fizetendő bérleti díj pedig legalább kétszerese lenne a sátorállítás árának. – Az már csak plusz, hogy a Magyar Tenisz Szövetség alakulása éppen a Városligeti Műjégpályán volt 1907-ben – tette hozzá a főtitkár. Az MTSZ elnöksége a múlt év végén döntött a városligeti helyszín mellett.

A Népszabadság információi szerint a korábban világversenyeknek is helyet adó óbudai Római Teniszakadémia körülbelül 25 millió forintos díj ellenében megoldotta volna a pályák lefedését. A többi kiadást saját zsebből állták volna. Richter Attila szerint a teniszakadémiától nem érkezett hivatalos ajánlat a verseny befogadására. Azt viszont nem tagadta, hogy a szövetség kedvezményes bérleti díj megállapítását kérte a tó területére a fővárosi önkormányzattól, mondván, az MTSZ évek óta nagyon jó viszonyt ápol Budapest vezetésével, több közös projekten is dolgoznak. Az eseményt világszerte hatalmas érdeklődés övezi, a hazai televízió mellett várhatóan az izraeli tv is közvetíti, ezzel pedig Budapest erősítheti „sportszerető mivoltát” – tette hozzá a főtitkár.

Tarlós István főpolgármester kérdésünkre elismerte, hogy valóban benyújtottak hozzá egy ilyen kérelmet, de még nem döntött az ügyben. Erre várhatóan a jövő hét elején kerít sort.

A főtitkártól azt is megtudtuk, hogy az ideiglenes csarnok felépítésére több cégtől is kértek ajánlatot, magyar és külföldi vállalkozóktól is. Ilyen méretű és minőségű stabil vázszerkezetes sátrat azonban csak kevesen tudnak építeni, főként ilyen szűkös határidővel. Így végül egy – a bécsi ATP-tornát referenciaként felvonultató – osztrák céget bíztak meg a feladattal.

A sátor 1500 néző befogadására ­alkalmas, a napijegyeket 500–1500 forintért lehet majd megvásárolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.