Temérdek szemét úszik a tiszai árhullámmal

Gyors és átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerint a szemét eltávolítására csak az árhullám levonulása után lesz lehetőség. A mozgalom közleménye szerint az árhullám jelentős mennyiségű kommunális hulladékot sodor magával, a több tonnányi szemétről megdöbbentő felvételeket készítettek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándnál például  folyamatosan érkeznek a Tiszán a szennyező anyagok, háztartási hulladékok, köztük rengeteg palack. A mozgalom úgy véli, veszélyes anyagok, olaj, elem, vegyszer, sőt állati tetem is lehet az uszadék között, ami járványügyi kockázatot is jelent, illetve védett területeket is veszélyeztet a folyó mentén. Tokajnál is felderítést végzett a csoport, tapasztalatuk szerint percenként két 10-30 négyzetméteres "hulladéksziget" úszott el az ottani Tisza-híd alatt. A hulladékok már elérték a Tiszalöki Vízierőmű zsilipjeit, azóta ott halmozódnak fel. A PET Kupa Mozgalom közölte: a tudomására jutott információk szerint a víznyomás már akkora, hogy hamarosan továbbengedik a szeméthalmot.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján elismerte: "az árhullámmal továbbra is nagy mennyiségű uszadék, kommunális hulladék érkezik a külföldi vízgyűjtő területről". Jelezték: a hulladék eltávolítására csak az árhullám levonulása után lesz lehetőség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.