Teltházasak a fővárosi hajléktalanszállók

Százszázalékos kihasználtsággal működnek jelenleg a fővárosi hajléktalanszállók - tájékoztatott Lengyel Eszter, a Menhely Alapítvány diszpécsere. A férőhelyek számán felül is befogadják a hajléktalanokat, akik padokon, székeken - de legalább melegben tölthetik az éjszakát. Tízezer hajléktalanra négyezer szálláshely jut Budapesten.

A karácsonyi ünnepek alatt is teltházasak voltak az éjjeli menedékhelyek Budapesten - mondta el a diszpécser, hozzátéve, hogy tél idején ez általában így szokott lenni. A hideg időre tekintettel azonban a férőhelyek számán felül is befogadják a hajléktalanokat, fekvőhelyek híján padokon, székeken, de legalább melegben tölthetik az éjszakát a rászorulók.

A fővárosban jelenleg mintegy 1.200 férőhely van a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli szálláshelyeken, a speciális éjjeli menedékhelyeken további mintegy 500 hajléktalant tudnak elszállásolni. A nappali melegedőkön megfordulók létszámát nem regisztrálják, de az alapítvány diszpécsere szerint ezek a helyek is teljes kihasználtsággal működnek.

Lengyel Eszter elmondta, hogy az átmeneti szállásokkal és egyéb befogadóhelyekkel együtt összesen mintegy 4 ezer szálláshely van Budapesten a fedél nélküliek számára. Ennél azonban jóval több hajléktalan él a fővárosban, számukat tízezerre becsülik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.