galéria megtekintése

Teljhatalom bemondásra

17 komment


Lencsés Károly

Európa az emberi jogok súlyos korlátozását egyelőre csak terrorcselekmény bekövetkezése, illetve annak közvetlen veszélye esetén fogadja el a nemzetközi jogász szerint. A készülő hazai szabályozás ennél többről szól: egy senki által nem ismert eljárásban megállapítandó terrorveszély esetén is rendkívüli jogrend lépne életbe.

El kell végezni a szükségesség és arányosság tesztjét ahhoz, hogy el lehessen dönteni, válsághelyzetben az alapvető jogok milyen korlátozása fogadható el – állítja Lattmann Tamás nemzetközi jogász a terrorveszély miatti rendkívüli időszak bevezetéséről szóló alaptörvény-módosítás, illetve a honvédelmi törvény tervezett változása kapcsán. Az uralkodó európai álláspont az, hogy különleges jogrendet bevezetni csak konkrét és közvetlen terrorfenyegetettség esetén lehet.

London 2001. szeptember 11-e után bejelentette, hogy az emberi jogok európai egyezményének egyes pontjait nem kívánja tiszteletben tartani, de gyorsan kiderült, hogy ez nem megy – emlékeztetett Lattmann. Az tehát nem járható út a jogász szerint, hogy egy alkotmánymódosítás alapján a kormány saját hatáskörben – rendeleti úton – vezessen be különleges jogrendet, és kapjon felhatalmazást akár a médiumok működésének felfüggesztésére is egy absztrakt terrorveszélyre hivatkozva.

A párizsi terrortámadás másnapján magyar katonák járőröznek a Váci utcában
A párizsi terrortámadás másnapján magyar katonák járőröznek a Váci utcában
Szigetváry Zsolt / MTI

 

Még határozottabban fogalmaz Lövétei István alkotmányjogász. Szerinte a honvédelmi tárca javaslata elsősorban azt a célt szolgálhatja, hogy minden olyan törekvést elfojtson, amely megkérdőjelezi a hatalomgyakorlás kizárólagosságát. Ma ugyanis Magyarországon nincs reális terrorveszély, és a tervezet nem is ad útbaigazítást arról, hogy ezt ki és milyen eljárási rendben állapítaná meg. Ráadásul nincs semmilyen külső kontroll, így a kormány önkényesen bármikor súlyosan jogkorlátozó intézkedéseket hozhatna – mondta.

Merész párhuzam, de Lövéteinek a Reichstag épületének felgyújtása jutott eszébe. Az jó alkalmat kínált Hitlernek arra, hogy a weimari alkotmány számos pontját felfüggessze, s az ellenzék egy részét eltávolítsa a parlamentből, ugyanakkor gyakorlatilag rendeleti kormányzást vezetett be. Az alkotmányjo­gász nem gondolja, hogy ez nálunk is bekövetkezhet, de a hasonlóság szerinte kétségtelen: most a terrorveszélyre való hivatkozással kér különleges felhatalmazást a kormány, amellyel könnyű visszaélni.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos alaptörvény alapján minden súlyos válsághelyzetet kezelni lehet. Igaz, ehhez többnyire országgyűlési felhatalmazás kell, ezért is hangoztatja Lövétei, hogy a kormány célja leginkább a külső kontroll lehetőségének a megszüntetése.

A javaslat nem a terrorfenyegetettségről, nem a honvédség esetleges alkalmazásáról, és nem is a magyar emberek megvédésről szól – ez Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes véleménye. Egyetlen cél vezérli szerinte az előterjesztőket: hogyan kaphat a kormány a parlament megkerülésével korlátlan hatalmat, s miként veheti át az uralmat a teljes média és a hírközlési rendszer felett.

A szocialisták nem vitatják, hogy a megváltozott helyzet új szabályozást igényel, ezért maguk is előállnak egy tervezettel – közölte a politikus. Terrortámadás vagy annak közvetlen veszélye esetén elfogadhatónak tartják, hogy a kormány kapjon nagyobb felhatalmazást azonnali intézkedések megtételére, de határozott álláspontja, hogy az alapvető jogok tartós korlátozásáról csakis a parlament dönthet.

A médiumokra viszont Harangozó szerint senki sem tehetné rá a kezét.

Mit tehetne a kormány?

- Médiumok ellenőrzése, működésük felfüggesztése
- Küldemények ellenőrzése
- Közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmának korlátozása
- Külföldiek beutazásának korlátozása vagy megtiltása
- Az ország egyes területeinek kitelepítése
- Kijárási tilalom elrendelése
- Közterületi rendezvények tiltása
- Rendkívüli fizetési kötelezettség előírása
- Az országban élő magyar állampolgárok jelentkezésre kötelezése
- Az ország biztonságát veszélyeztető államok, természetes és jogi személyek tulajdonának zárolása
- Külföldi szervezetekkel és személyekkel való kapcsolattartás tiltása

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.