Teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben, Ujhelyi nem vállalja az elnökséget

Az MSZP megyei elnökökből álló párttanácsa azt javasolja a párt választmánynak, hogy teljes, felmenő rendszerű tisztújítást írjon ki. Ez azt jelenti, hogy a várhatóan július 19-ei kongresszuson két évre választanak új elnököt. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő ennek tudatában bejelentette: nem vállalja a jelölést.

A politikus a párttanács ülése után a Facebookon közölte: az elmúlt héten sokan és sokféleképp igyekezték meggyőzni, hogy legyen az MSZP következő elnöke, aki – ha átmenetileg is, de – vállalja a párt szétesésének megakadályozását, az önkormányzati választásokra való felkészítését, új együttműködéseket keresve a baloldal politikai szervezeteivel és a civil társadalommal.

„Meghallgatva a rám zúduló és megtisztelő elvárásokat, először arra jutottam, hogy – amennyiben ez a párt érdeke – az év végéig, pártelnökként vállalok egyfajta hídépítő szerepet. Hiszen Horn Gyula pártjának cölöpjei még megvannak, de a ráépített átjáró roskadozik" – írta.

A párttanács azonban a lehetséges forgatókönyvek közül amellett foglalt állást, hogy teljes, felmenő rendszerű tisztújítás következzen, amely nem átmeneti időre, hanem két évre választja meg a szocialista párt következő vezetését. „Ezt a felelősséget pedig elnökként így nem tudom vállalni. A pártom és a választóink is azzal bíztak meg, hogy a következő években az Európai Parlamentben képviseljem a magyar érdekeket. Ez a két, egymással össze nem mérhető feladat pedig ebben a konstrukcióban szinte teljesíthetetlen. Legyen végül bárki az MSZP új elnöke, rám számíthat. Nem csak Brüsszelben" – üzente a politikus.

A párttanácson történtekről Botka László egyelőre csak annyit közölt: azt javasolják, hogy a választmány az egyetlen alapszabályszerű megoldást választva írjon ki teljes tisztújítást, a kongresszust pedig július 19-én tartsák meg. Előzőleg kiderült, hogy a másik lehetőség – amely szerint csak új elnököt választ az MSZP a lemondott Mesterházy Attila helyére, ám a jelenlegi elnökség megmarad – nem járható, mivel az elnökségi tagok több mint egyharmada bejelentette lemondását. Ez pedig automatikusan tisztújítást eredményez. Elvileg az is megoldás lehetett volna, hogy másfél hónapon belül új elnököt és elnökséget választanak a szocialisták, ám a teljes felmenő rendszerű tisztújítást (vagyis a helyi és területi szervezetek vezetőinek megválasztását) őszre halasztják, ám ez többek szerint ellentétes lett volna a párt alapszabályával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.