galéria megtekintése

Teljes a káosz útdíjügyben

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Bár a kormányzati kommunikáció szerint útdíjügyben minden rendben zajlik, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató cég közleményéből az derül ki, hogy a január türelmi idő lesz, feltéve, hogy az autósok utólag megváltják a matricát. Amit azért nem tehetnek meg év elejétől, mert rendelet hiányában senki nem tudja, melyik útért is kellene fizetni.

Továbbra is intézkedési és kommunikációs káosz uralja az útdíjjal és a megyei matricákkal kapcsolatos információkat. Miközben Kurucz Éva kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján egy kérdésre azt mondta, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ismeri az elfogadott kormányrendelet tartalmát, s csütörtökön, vagyis január elsején megkezdődhet az új matricatípusok árusítása, a valóság az, hogy az elfogadott rendelet még nem született meg – legalábbis a szóvivő nyilatkozatának pillanatában még nem publikálták azt.

A zűrzavarban akad egy biztos pont: bár eredetileg a Megyeri hidat is fizetőssé tették volna, végül mégsem kell rá matricát venni
A zűrzavarban akad egy biztos pont: bár eredetileg a Megyeri hidat is fizetőssé tették volna, végül mégsem kell rá matricát venni
Kurucz Árpád / Népszabadság

Információink szerint az útdíjfizetésért felelős állami cégnél meg is lepődtek azon, hogy a kormányszóvivő szerint ők már ismerik a rendelet részleteit. A Magyar Nemzet tegnapi számában arról írt, hogy nem lehet tudni, mikortól lehet az újfajta matricát megvásárolni. Kurucz Éva azt is elmondta, hogy az új matricák árusításához szükséges, egyébként kis léptékű informatikai fejlesztés folyamatosan zajlik, a tervezett ütemben halad.

 

Lapzártánk idején a díjrendelet még nem jelent meg (ezzel együtt nem lehet kizárni, hogy annak tartalmát a kormányszóvivő, mint maga is utalt rá, ismeri), így annak hiányában a díjas utak köre tisztázatlan, még nem volt kész a végleges lista. A kormányt egyebekben nem köti nyilvánosságra hozatali határidő, ami azt jelenti, hogy akár december 31-én éjfél előtt is publikálhatják, milyen szabályok lesznek érvényesek pár órával későbbtől. Ugyanakkor a meglévő rendszerek átállítása ilyen rövid idő alatt lehetetlen, hacsak a rendelet tartalmát korábban nem közlik a felelős állami szervezettel.

Az útdíjfizetési cég tegnap kiadott közleménye mégis a kormányzati kommunikációra rímel: az új év első napjától a megszokott időalapú matricák mellett (10 napos, havi, éves) az autósok az új megyei matricát is megvásárolhatják – írták. Az új matricatípus január 1-jétől 1500 helyen lesz elérhető az autósok számára, tették hozzá. Február 1-jétől minden korábbi értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat. Éppen csak azt nem részletezték, hogy ki fog ilyet vásárolni, ha tudja, hogy a január amúgy is türelmi idő, egyébként pedig fogalma sincs, hogy az általa használt út díjköteles lett-e, vagy sem. Persze a türelmi idő is sajátos: a közlemény szerint csak akkor él, ha legkésőbb február végéig megváltják az adott szakaszra érvényes matricát. Tehát utólag.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél az útdíjszedési rendszerek változásaihoz szükséges informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad. Az állami cég hasznos segítséget is ad a polgároknak. „Az autósok egyéni kalkulációik alapján mérhetik fel, hogy maradnak a számukra bevált szolgáltatásoknál, vagy az új alternatívával élve csökkentik úthasználati költségeiket” – írták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.