galéria megtekintése

Teljes cserét hajt végre a külügyben Navracsics és Szijjártó

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 01. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Invázió, rendszerváltás, tarvágás – erről szólnak a legújabb hírek a külügyről Külgazdasági és Külügyminisztériumra (Küküm) átkeresztelt tárcánál. Mintha nem ugyanaz a párt, a Fidesz nyerte volna meg az áprilisi választást, amelyik eddig is irányított, és a külügyi apparátusban most jött volna el a teljes rendszerváltás.

Navracsics miniszteri esküjének délutánját a Külügyminisztérium kapujában búcsúztatja elődjét, Martonyi Jánost. Majd a fél vezetőséget utána küldte
Navracsics miniszteri esküjének délutánján a Külügyminisztérium kapujában búcsúztatja elődjét, Martonyi Jánost. Majd a fél vezetőséget utána küldte
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Értesüléseink szerint a hatszáz embert foglalkoztató tárcánál az utóbbi időben közel kétszáz új belépőt adtak ki, e dokumentumokat alapvetően olyanok kapták, akik Navracsics Tiborral jöttek át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM), vagy Szijjártó Péter volt külügyi és külgazdasági államtitkárral a Miniszterelnökségről.

Az összes új államtitkár, illetve helyettes államtitkár már a Navracsics Tibor–Szijjártó Péter páros embere

 

Az átszervezések még nem fejeződtek be, de a jelek azt mutatják, hogy még az elmúlt négy év külügyi gárdájával szemben sincs elegendő bizalom, sok szakembert teljesen semmibe vesznek, másokat teljes bizonytalanságban hagynak afelől, hogy lesz-e állásuk vagy sem. Ez összefügghet azzal, hogy a miniszterelnök összességében elégedetlen azzal, ahogy a diplomaták védték a magyar kormány olykor védhetetlen pozícióit, törvénykezési gyakorlatát.

Győri Enikő a továbbiakban Madridban képviseli a magyar érdekeket
Győri Enikő a továbbiakban Madridban képviseli a magyar érdekeket
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A helyzet azért is figyelemre méltó, mert most a Fideszen és holdudvarán belül zajlik a generációváltás, hiszen a nemzeti együttműködés rendszerében a külügy személyi állománya jócskán kicserélődött 2010 óta.

A Martonyi János nevével fémjelzett korábbi időszakból egyetlen vezető marad a posztján, Takács Szabolcs helyettes államtitkár. Az összes új államtitkár, illetve helyettes államtitkár már a Navracsics Tibor–Szijjártó Péter páros embere.

Június 10-én ugyan még az európai uniós ügyekért felelős államtitkárként mutatták be a sajtónak Győri Enikőt, a diplomata hamarosan Madridba távozik nagykövetnek. Győri korábban római nagykövet is volt, de egy időben esélyesnek tartották Magyarország uniós biztosi posztjára is, mert uniós szakemberként, egykori EP-képviselőként és női politikusként akár befolyásos portfólióra is pályázhatott volna.

Ám Orbán Viktor miniszterelnök mégsem szavazott neki bizalmat. Távozása összefügghet azzal is, hogy Navracsics Tibor külügyminiszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár között még mindig nem zárult le a csatározás az uniós államtitkárságról.

Prőhle Gergely munkahelye a Bem rakparton - átöltözik az Emmi
Prőhle Gergely munkahelye a Bem rakparton – átöltözik az Emmi
Kurucz Árpád / Népszabadság

Bár Navracsics lapunknak két hete arról beszélt, hogy ez a terület szerinte a külügyhöz tartozik, de nyílt titok, hogy ha ő Brüsszelbe távozik uniós biztosként, akkor utódja, Szijjártó Péter már nem biztos, hogy ragaszkodik hozzá.

Győri Enikővel együtt elköszön egy másik Martonyi-érás külügyi vezető is. Prőhle Gergely korábbi berni és berlini nagykövet, helyettes államtitkár a Balog Zoltán által irányított Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára lesz, az EU-kapcsolatokért felel. Úgy tudni, az ő döntését is az befolyásolta, hogy bizonytalan, az EU-államtitkárság marad-e a Bem rakparton.

Volt már ugyan példa arra, hogy az uniós ügyeket „kiemelték” a külügyből, de uniós tagállamként azért érdemes arra is figyelni, hogy az EU-tagság nemcsak a „pénzcsapról” szól, hanem a kapcsolatépítésről, szövetségkötésről is – ehhez pedig mégis a diplomaták értenek a legjobban, mondta lapunknak egy aktív nagykövet.

Németh Zsolt visszavonul a kormányzati munkától
Németh Zsolt visszavonul a kormányzati munkától
Kurucz Árpád / Népszabadság

Megfigyelők a legfigyelemreméltóbb Bem rakparti változásnak Németh Zsolt áthelyezését tekintik. A Fidesz egyik alapító tagja ismét az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Ezt a pozíciót 2002–2010 között már betöltötte, de akkor nem volt kétharmados kormány, és így a legnagyobb ellenzéki párt képviselőjére nagyon is odafigyeltek – a határokon túl is.

Értesüléseink szerint Orbán Viktor Németh Zsoltnak több nagyköveti posztot, így a washingtonit is felkínálta, ő azonban a parlamenti bizottsági elnöki posztot választotta. Ez egyfajta belső visszavonulásnak is tekinthető, a határon túli magyarság ügyeiben igen aktív politikusról tudni, hogy elkötelezett atlantista, aki a mostaninál jobb magyar–amerikai politikai kapcsolatokat látna szívesebben, és nem feltétlenül örül a putyini Oroszországgal való barátkozásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.