Tehetségnap: kinevezték a "nagyköveteket"

Hoffmann Rózsa szerint a tehetség gyarapítása, gazdagítása mindenkinek "szent kötelessége". A köznevelési államtitkár szombaton Budapesten, az országos tehetségnapon kiemelte: a tehetség mindenkiben ott van, és ha az megfelelő munkával, szorgalommal, kreativitással társul, akkor "nagy dolgok születnek."
"A tehetséggondozás maga a pedagógia" - fogalmazott, hozzátéve: a tehetséggondozást a pedagógusi munka alapvetésének tartja a jelenlegi kormány oktatáspolitikája. A tehetséggondozás nem elveszi az energiát, hanem segíti a más területeken való kibontakozást is - mutatott rá.

Hoffmann Rózsa kitért arra, hogy 1998-ban indult el a Nemzeti Tehetség Program, amelyben szorosan együttműködik az állami szféra és civil társadalom. A program kinyitotta kapuit és ma már az egész Kárpát-medencében kínál lehetőségeket tehetséges fiataloknak - mondta.

A köznevelési államtitkár felidézte köszöntőjében azt is, hogy a magyar uniós elnökség idején fogadták el: március 25-e legyen a tehetségnap, a tehetségek ünnepe.

A tehetségnapon bejelentették, hogy az idén a magyar tehetség nagykövete Polgár Judit sakkozó, Alexander Brody író-üzletember és Somlai-Fischer Ádám, a magyar fejlesztésű prezentációs eszköz, a Prezi társalapítója lett.

Alexander Brody kiemelte: a kinevezés számára kitüntetés és nagy lehetőség arra, hogy közvetlenül tanuljon azoktól a tehetségektől, akiket pártol.

Polgár Judit azt mondta: a tehetséget ki kell aknázni, és mindenki tud tenni azért, hogy a tehetségek előrelépjenek, a gyerekek önbizalmát erősíteni kell.

Somlai-Fischer Ádám felemelőnek nevezte a kinevezést. Azt mondta új, a világ számára releváns területeket szeretne megnyitni a fiatalok előtt.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) által szervezett egész napos program keretében átadták a Felfedezettjeink 2014 elnevezésű pályázat ifjú tehetségeinek szóló díjakat, az Aegon Magyarország Borbély Szilárd emlékének ajánlott különdíjakat, összesen 25 tehetséges diákot jutalmaztak.

A rendezvényen Tehetségek Szolgálatáért életműdíjakat is átadtak a tehetséggondozásban kiemelkedő tevékenységet tanúsító pedagógusoknak.

A rendezvényt levélben köszöntötte Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a többi között azt hangsúlyozta, fontos, hogy legyen elegendő alkalom a tehetség felfedezésére és kibontakoztatására.

A szakmai programok mellett a Matehetsz ingyenes családi napra várta a szülőket, gyerekeket és a tehetségekkel foglalkozó szakembereket a MOM Kulturális Központban.

A Tehetséglabirintus műhelyeiben a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták a tehetség felismerés és tehetséggondozás legizgalmasabb eszközeit. Az építészműhelyben az érdeklődők elkészíthették egy képzeletbeli épület makettjét vagy kipróbálhatták a tésztahídépítést, a képzőművészeti műhely a nemezelés és a könyvkötés műhelytitkaival ismerkedhettek. A KutDiák műhelyben pedig izgalmas kísérletekben vehettek részt a diákok, elleshették például az elektrolízis segítségével készülő titkosírást, megnézhették, milyen az ammónia-szökőkút vagy egy vulkánkitörés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.