galéria megtekintése

Vida kolonc lett a kormány nyakán

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Az igazságügy-miniszter szerint már készül a magyar kitiltási lista. Más kormányzati források viszont lapunknak azt mondták, hogy a közeljövőben nem lesz ellenkitiltási lista, egyelőre nem akarnak lépni André Goodfriend amerikai ügyvivő ellen. Információink szerint többen megkönnyebbülnének a kormányban, ha Vida Ildikó távozna az adóhatóság éléről.

A kormány tárgyalt olyan előterjesztést, amely a jelenleg hatályos jogszabályok módosításával korlátozná a külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazását – közölte Trócsányi László igazságügy-miniszter egy pénteken, a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszban – közölte az MTI.

Vida Ildikó főnökével, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel
Vida Ildikó főnökével, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel
Kurucz Árpád / Népszabadság

A beutazási tilalom ügyében Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő azt kérdezte, készül-e „a magyar kitiltási lista”. Erre Trócsányi igennel válaszolt. A miniszter válaszában felidézte, hogy október 21-én nyújtották be az Országgyűlésnek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

 

Az azóta már kihirdetett törvény módosította egyebek között a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt. A vámigazgatási bírság hatékony beszedése érdekében a jogszabály a megfizetés elmaradása esetén – a szabálysértési bírsághoz hasonlóan – lehetővé teszi a harmadik országbeli állampolgárok tekintetében a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

Ezzel összefüggésben a kormány tárgyalni fogja a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007-es törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosítását is. Mesterházy Attila azt is kérdezte a minisztertől, hogy a magyar kormány a közeljövőben tervez-e további intézkedéseket bevezetni. Ezzel kapcsolatban Trócsányi László közölte: megerősíti a miniszterelnök által december 5-én a Kossuth rádióban elmondottakat, miszerint „Magyarország kormánya úgy fog eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia”.

Más kormányzati források viszont tegnap még azon a véleményen voltak, hogy a közeljövőben nem lesz kiutasítás, sem ellenkitiltási lista. Egyes kormánytagok szerint a kitiltási ügyben érintett Vida Ildikó NAV-elnök lemondásával valójában elveszne a „céliránya” az amerikaiak részéről megfogalmazott korrupciós vádnak. Amennyiben az adóhatóság elnöke nem mond le, hosszú távon „tehertétel” lesz a kormány számára. még akkor is, ha hamarosan megérkezik a Szabadság térre Colleen Bell, az új amerikai nagykövet.

Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy Goodfriendet visszarendelné Washington, az ideiglenes ügyvivő marad a nagykövet asszonnyal a budapesti misszión. Thomas Melia amerikai külügyi államtitkár-helyettes korábban az ATV-nek adott interjúban azt is egyértelműsítette: André Goodfriend épp azt a munkát végzi Budapesten, amivel a külügyminiszter és az Amerikai Egyesült Államok elnöke megbízta.

Goodfriend marad az új nagykövet érkezése után is
Goodfriend marad az új nagykövet érkezése után is
Teknős Miklós / Népszabadság

Lapunk forrásai szerint Washingtonban szerencsés fordulatnak gondolják, hogy a kitiltási ügyön keresztül ennyi figyelmet kap a korrupció, és visszautasítják azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az amerikai kormány beavatkozna a magyar belügyekbe és/vagy megsértené a magyar szuverenitást a vízumüggyel, valamint a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének különféle lépéseivel/nyilatkozataival.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász viszont azt mondta a köztévében, hogy André Goodfriend a Heti Válasznak adott interjújában nem volt elég óvatos, a bécsi egyezmény kimondja ugyanis, hogy a diplomaták nem avatkozhatnak bele a fogadó állam belügyeibe, és tiszteletben kell tartaniuk annak jogszabályait. Szerinte az amerikai ügyvivő mindkét előírást megsérthette. A külügyi tárca ezért bármikor dönthet úgy, hogy az ügyvivőt persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek nyilvánítja, ez esetben a külügyminiszter dönthet a kiutasításról. Információink szerint azonban egyelőre ilyen lépésre nem készül a magyar kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.