Szórakozz, és tégy a szegénység ellen!

Vasárnap lesz a szegénység elleni küzdelem világnapja. Budapesten civil fesztivállal próbálják felhívni a figyelmet a mélyszegénységben élők tömegére - legyenek azok afrikaiak, vagy magyarok.

A Szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából egész napos programmal készül az Ebony Afrikai Egyesület - számos más civil szervezettel közösen - a budapesti Tűzraktérben (VI. Hegedü u. 3.)  A vasárnap 14:00-kor kezdődő rendezvényen előadások, filmvetítés, színpadi műsorok, kiállítás, Tilos dj-k, kézműves foglalkozás és gyerekprogramok várják a kezdeményezés szimpatizánsait.

A fesztivál több mint húsz civil szervezet vesz részt - köztük az Amnesty International, a Menhely Alapítvány és az Oltalom Egyesület -, melyek ingyen vállalták a fellépést. A programban többek között afrikai művész bemutatók, dobolás, hajléktalan színház, bollywood-i táncbemutató, capoiera, hastánc és reaggae koncert is szerepel.

Vissza az alapokhoz

A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjának gondolata a francia Joseph Wresinski atyától, az ATD-Negyedik Világ mozgalom alapítójától származik. A kezdeményezés gyorsan és sokakat ragadott magával, 1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban annak a kőnek a leleplezésére, amelyre Wresinski szavait vésték: "Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését".

Tizennyolcadszor tartják

Az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében nyilvánította a szegénység elleni küzdelem világnapjává október 17.-t, felhívva a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának. Az ENSZ közgyűlése a kormányközi és civil szervezetek figyelmét arra irányította, hogy nyújtsanak segítséget a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységek megszervezéséhez a nemzeti kormányoknak.

Másfél milliárdan élnek mélyszegénységben

2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a világ nemzetei nyolc fejlesztési célt fogalmaztak meg, ezek egyike szerint 15 év alatt felére csökkentenék a súlyos szegénységet, azaz a napi egy dollárnál kevesebből élők legalább egymilliárdos tömegét. Azóta az életszínvonal mérésénél napi 1,25 dollárnál húzzák meg a szegénységi küszöböt az alapvető cikkek drágulása miatt. A Világbank idei jelentése szerint a csökkenés nagyjából a várt ütemű volt: a szegények aránya a fejlődő országokban 1981 és 2005 között 52 százalékról 26 százalékra mérséklődött, de még így is 1,4 milliárd ember élt - főként Afrikában és Közép-Ázsiában - rendkívül szegény körülmények között 2005-ben.

Magyarok az európai középmezőny alján

Magyarország a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján az Európai Unió tagországai között a középmezőny alján foglal helyet. Idehaza a szegénység leginkább a gyerekeket, a nagycsaládosokat, az időseket, a romákat és a munkanélkülieket érinti - a több tízezer nincstelen hajléktalant már nem is említve. 2007-ben a teljes népesség 13 százaléka volt szegénynek tekinthető a Tárki elemzése szerint, a társadalmi ranglétra legalsó fokán, a munkanélküliek körében 47 százalékos szegénységi arányt figyeltek meg. A legfájóbb a gyermekszegénység, a statisztikák szerint a 2,2 millió gyermek 30 százalékát érinti a szegénység valamilyen formában ma Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.