galéria megtekintése

TBC-s beteget diagnosztizáltak Fóton

4 komment


Danó Anna

A gyermekváros egyik alkalmazottját betegítette meg a kór – tudta meg a Népszabadság. 

Az intézményben, adminisztratív munkát végző nő betegsége február elsején igazolódott, azóta az asszonyt kórházban kezelik – tájékoztatta lapunkat a Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtóosztálya. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint, elővigyázatosságból „kontaktszűrésre” hívják be az érintettel szorosabb közösségbe tartozó személyeket.

Eddig ezeken a vizsgálatokon a beteg környezetében élőknél tbc-re utaló tüneteket a Dunakeszi Tüdőgondozó Intézet munkatársai még

nem észleltek.

 

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy az asszonnyal kapcsolatban lévők megfertőződhettek, köztük az intézmény dolgozói és a gondozottak is. A célzott szűréssel, ami most az asszony környezetében zajlik, próbálják földeríteni: ki betegedett meg, s ki nem.

A tuberkulózis fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. A kórokozó nyálcseppekkel (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. A szervezet immunológiai állapotától függően a betegség alakulásának több állomása van. A tüdőbe bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban, és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokozódnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik.

Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, netán alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok, és a köpettel a külvilágba juthatnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet. A nyáron a szegedi egyetem két hallgatójánál is előfordult a fertőzés.

Lapunknak Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója elmondta: a gyerekeket 14 éves korukig védi a csecsemőkori BCG oltás. Ennek ellenére előfordulhat köztük is tbc fertőzés. Tavaly Magyarországon mintegy 800 új esetet regisztráltak, közülük négy volt 14 év alatti gyerek. 

A főorvos hozzátette: többek közt az oktatási intézményekben dolgozóknak is évente kötelező a tüdőszűrés. Elvben ez garantálhatná a tbc-mentességet, ám két vizsgálat között is megfertőződhet valaki. Hozzátette: a tbc nem úgy fertőz, mint például az influenza, amit egy tüsszentéssel is el lehet kapni. Ahhoz, hogy valaki elkapja a kórt,

a tbc-s beteggel hosszan, akár hetekig egy légtérben kell tartózkodni.

A fóti asszony kórházi gyógyszeres kezelése megkezdődött. Az első két hónapban egy négyes gyógyszer-kombinációs terápia már egy-két hónap alatt megszüntetheti az asszony fertőzőképességét. Ha ez megtörtént, akár haza is mehet, de a munkáját legkorábban fél év múlva folytathatja. Van olyan beteg is, akinek

9, illetve 12 hónapig is eltarthat a gyógykezelése.

A hazai statisztikai adatokból az is kiderül, hogy noha a tbc száz százalékban gyógyítható, a gyakorlatban az érintettek alig kétharmada lesz csak ismét egészséges. A gyógyulás alapja a megfelelő kombinációban, megfelelő dózisban és elegendő ideig alkalmazott gyógyszeres kezelés. Ám ezt a feltételrendszert csak keveseknek sikerül teljesíteniük. A terápia sok „macerával” jár, a betegek élethelyzetükből adódóan nem nagyon bírják a hosszas kórházi izolációt, a rutinszerű gyógyszerszedést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.