galéria megtekintése

Pálinkát főz a volt miniszter

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 07. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Változatos módon keresik helyüket a civil életben a parlamentből távozó képviselők. Vannak, akik az üzleti életben próbálkoznak, de sokan maradnak a politikánál. A Fideszben figyelnek arra, hogy a sajátjaiknak mindig jusson valami tisztség.

„Szokás szidni azokat, és nem is alaptalanul, akik az egyetem befejezése után rögtön politikusok lettek, és úgy beszélnek a gazdaságról, hogy nincs valós tapasztalatuk, legfeljebb a szürkezónából” – mondja a 34 éves Ficsor Ádám, aki a szocialista kormányok ideje alatt a mezőgazdasági tárcánál dolgozott, aztán Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetfőnöke volt, majd 2009-ben, még mielőtt betöltötte volna a harmincat, a rendszerváltás utáni időszak legfiatalabb kormánytagjaként a Bajnai-kabinet polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere lett.

Ficsor Ádám pálinkafőzdét vezet
Ficsor Ádám pálinkafőzdét vezet
Kurucz Árpád

Ebből is fakad az elhatározása, hogy kipróbálja magát az üzleti életben. Az előző ciklust az MSZP képviselőjeként kezdte, majd azok között volt, akik 2011 őszén követték Gyurcsány Ferencet a Demokratikus Koalícióba. Az áprilisi választáson nem indult, azóta a családi vállalkozás, egy likőr- és pálinkamanufaktúra kvázi ügyvezetője. Ficsor azt mondja, szeretett politizálni, a kapcsolatai sem szakadtak meg, elképzelhető, hogy egyszer még visszatér, ám nem belátható időn, tíz éven belül. Döntésében, hogy kiszáll, a tapasztalatszerzési szándék mellett más is közrejátszott.

 

„Nagyobb erőt, döntési szabadságot ad egy politikusnak, ha nem egzisztenciális kérdés számára, hogy politizáljon. Most azon dolgozom, hogy felépítsek egy vállalkozást, amely nem függ a politikától. Mert jó esetben az, hogy vesznek-e tőlem pálinkát, nem múlik azon, hogy ki van kormányon” – mondja, majd rögtön hozzáteszi: nincsenek állami ügyfeleik. „Hazudnék persze, ha azt mondanám, teljesen nyugodtan alszom, amikor nemzeti italboltokról szóló pletykákat hallok.”

Hangsúlyozza, hogy családi cégről van szó, szüleinek 1986 óta vannak vállalkozásai, a pálinkamanufaktúrát is egy korábbi telephelyükön hozták létre. A volt miniszter most afféle mindenes: dolgozik a cég stratégiáján, éttermekkel tárgyal, de jelen van az italok címkézésekor is. A vállalkozás érdekessége, hogy bár tokaj-hegyaljai, nem bort, hanem majdnem húszféle pálinkát, a pálinkák és a borpárlatok felhasználásával likőröket és keserűket készít, célja újra divatossá tenni a likőrkultúrát.

Ficsor azt mondja: a cég 2012-ben indult, és bár napi szinten csak április óta, amióta nem képviselő, vesz részt a munkában, a pályamódosításról szóló elhatározása már korábban megszületett. „Megviselt a DK kiválása a szocialista pártból, a baloldal feldarabolódása. Nem örültem, hogy így alakult, nem tudtam lelkesedni a helyzetért. A politikai identitásom az MSZP-ben alakult ki, egykori kabinetfőnökeként pedig természetesen Gyurcsány Ferenchez fűz személyes lojalitás. Mondhatni, hogy politikai értelemben megszűnt az otthonom, illetve elváltak a szüleim, én pedig önállósítottam magam, ahelyett hogy valamelyikükhöz odaköltözzek” – ad magyarázatot arra, hogy miért hagyta ott a politikát.

A DK távozó képviselői közül Szűcs Erika nyugdíjba megy, Kolber István a párt újonnan létrejövő alapítványát fogja vezetni, míg Baracskai István maradna Zalaszentgrót polgármestere. Vállalkozás indítását tervezi Szilágyi László, a Párbeszéd Magyarországért egy ciklus után kieső képviselője is.

Maradt volna a politikusi pályán, az összefogás egyéni jelöltje volt Esztergomban, de a választókerületet a DK bevonása után át kellett adnia Vadai Ágnesnek. Szilágyi azonban nem távolodott el pártjától, szakpolitikai tanácsokkal segíti az EP-képviselővé választott Jávor Benedek munkáját. A civil szférából jött, korábban a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) vezetője volt, és bár még képlékenyek a tervei, folytatni szeretné szakmai pályafutását. „Magyarországon ma vállalkozást indítani, főleg hulladékos vállalkozást, nagy kihívás. Akárhová megyünk, falakba ütközünk.

Az Orbán-kormány tönkretette a kisvállalkozói szektort a hulladéktörvény és a termékdíjtörvény átírásával, úgyhogy a kisebb cégek sorra mennek csődbe” – érzékelteti a nem csak kezdeti nehézségeket. Szilágyi László azt is mondja, bár munka lenne bőven, nonprofit vállalkozásból nagyon nehéz megélni, miközben szükség lenne rájuk a hulladékgazdálkodásban. Ironikusan megjegyzi: nagy előnyt a képviselői múltja sem jelent, „ez az éra nem arról híres, hogy megkönnyíti úgymond az ellenség vállalkozásainak az életét”.

A PM többi egykori képviselője maradt a politikánál. Szilágyi Péter lesz Jávor Benedek budapesti irodavezetője.Szabó Rebekát elnökségi taggá, Karácsony Gergelyt a párt társelnökévé választották, utóbbi emellett készül a fővárosi önkormányzati választásra is. A legtöbben, harmincegyen az MSZP képviselői közül búcsúztak el áprilisban az Országgyűléstől. Többen közülük már elérték a nyugdíjaskort, vagy egy-két év választja el őket tőle. A szocialista pártban most folyik a tisztújítás, az egykori képviselők közül sokan indulnak megyei vagy országos tisztségért, mások polgármesternek készülnek (Ipkovich György például Szombathelyen), illetve a Jókai utcában kaphatnak feladatot.

Lamperth Mónika exminiszter szakított a politikával, most egyetemen tanít, tankönyvet írt
Lamperth Mónika exminiszter szakított a politikával, most egyetemen tanít, tankönyvet írt
Kurucz Árpád

Baja Ferencet például lehetséges pártigazgatóként emlegetik, de többen aspirálnak kabinetvezetői munkára is. Szakított viszont a politikával Lamperth Mónika, aki előbb belügy-, majd önkormányzati, végül szociális és munkaügyi miniszter volt az MSZP kormányzása idején. Őszig még önkormányzati képviselő Kaposváron, ám ott sem indul újra. „Nem volt könnyű döntés, de Mesterházy Attilának az volt az álláspontja, hogy a frontvonalban csak fiatalokat akar látni, én pedig húsz év után nem akartam pozícióharcot folytatni” – mondja, felidézve, hogy háromszor szerzett egyéni mandátumot Kaposváron, és szívesen próbálkozott volna újra.

Nagyjából egy éve határozta el, hogy bár az MSZP tagja marad (és ha hívják, segít, most is részt vesz képviselőjelöltek szakmai felkészítésében), párttisztségért és önkormányzati mandátumért sem indul, civil életet kezd. A közszolgálati egyetemen a Helyi önkormányzatok című tárgyat oktatja, ezekben a hetekben jelent meg kollégáival közösen írt jegyzete, és elkészült első tudományos publikációja is. „Közigazgatási szakjogász vagyok, a beosztott ügyintézőtől a belügyminiszterig minden szinten dolgoztam, ezt a szakmai tapasztalatot jól tudom hasznosítani a katedrán” – magyarázza.

Arra a közigazgatás átpolitizáltsága miatt nem gondolt, hogy például kormányhivatal-vezetői állásra pályázzon. „De természetesen nekem is fizetnem kell a boltban” – mondja Lamperth, aki szerint bár miután híre ment, hogy egy multi-level marketing módszerrel működő egészségipari cégnek dolgozik, többen gúnyolódtak ezen, valójában egy jó ügy mellé állt oda. Antioxidánsokban gazdag, természetes alapanyagú termékeket forgalmaznak, teljesítményfokozókat. Ez a volt szocialista politikusnál együtt járt az életmódváltással, több mint húsz kilót fogyott, minden reggel kocog, nemrég családi váltójuk lefutotta a félmaratont.

Vágó Gábor egy vállalkozás beindításán gondolkozik
Vágó Gábor egy vállalkozás beindításán gondolkozik
Kocsis Zoltán

Lamperth hangsúlyozza, nem házal, hanem a hálózatépítést segíti, és rendkívül érdekesnek tartja az ideje nagyjából egyharmadát kitöltő munkát. Tervei között nem szerepel, hogy újra főállású politikus legyen.

Míg Lamperth húsz évig volt a parlament tagja, a mindössze 30 éves Vágó Gábor csak egy ciklust töltött el az LMP képviselőjeként, áprilisban ő sem indult újra. Társadalmi munkában segíti az Atlatszo.hu oknyomozó portált.

A politikusként a milliárdos áfacsalási ügy feltárásával is foglalkozó Vágó azt mondja, főleg információkkal, ötletekkel tud hozzájárulni az Átlátszó munkájához, de konkrét projektekben is szívesen részt vesz, mindent azonban még nem tisztáztak. Emellett egy termelő vállalkozás beindításán dolgozik, ám a részletekről még nem akar beszélni. Mint mondja, vonzza, hogy létrehozzon valamit, a politikában ugyanis – mint tapasztalta – gyakran hiábavaló az elvégzett munka, mert nincs kézzelfogható társadalmi haszna.

Orbán gondoskodik az övéiről

Orbán Viktor „hálás” mindenkinek, aki biztosította szabadságharcos kormányzásához a parlamenti kétharmadot az előző ciklusban. A 2010–2014-es fideszes és kereszténydemokrata képviselő, a 136 kormánypárti honatya közül mindössze tucatnyian lehetnek, akiknek nem biztosították parlamenti pályafutásuk lezárulta után a jövőjüket.

A miniszterelnök jóval a parlamenti választás előtt utalt rá, hogy a fideszes és kereszténydemokrata „országos” politikusok közül akkor is lesz helye mindenkinek, ha a 199 fős parlamentből már kiesnek, és Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető államtitkárral közösen tervezték meg, hogy a távozók valamilyen állami vagy kormányhivatalban kaphatnak tisztséget. Van közel 90 olyan fideszes, KDNP-s volt parlamenti képviselő, aki jelenleg is önkormányzati képviselő, megyei közgyűlési elnök, alelnök, polgármester vagy alpolgármester, és az előző ciklusban elfogadott összeférhetetlenségi szabályok miatt már nem is célozhatta meg a T. Házat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.