galéria megtekintése

„Tavaly nyáron mondtam először, hogy lemutyizzátok ezt a pénzt!”

2 komment


Boda András

Vizsgálóbizottságot hozott létre a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, miután felmerült a gyanú, hogy a testület fenntartásában lévő iskola rejtélyes módon 30 milliós adósságot halmozott fel. A hétfői rendkívüli ülésén szó esett vizsgálatról, mutyiról, az elnök jogköreinek felfüggesztéséről és a könyvelő Katika származásáról is.

– Zárt ülést rendelek el! A pénzügyi bizottság tagjai hagyják el a termet! – jelentette ki a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) elnöke, Lakatos László (Lungo Drom) a testület hétfő délelőtti rendkívüli ülésén.

Balog (balra és Lakatos a hétfői ülésen. Viharos volt a közgyűlés
Balogh (balra) és Lakatos (az asztalfőn) a hétfői ülésen. Viharos volt a közgyűlés
Korponai Tamás / Népszabadság

– Azt nem lehet! – szólt közbe Balogh Artúr képviselő, az MSZP roma tagozatának elnöke.

 

– De igen! – vágott vissza indulatosan az elnök. – De nem! – tartott ki igaza mellett az ellenzéki képviselő.

– Mondjuk a pénzügyi bizottságot érinti az első napirendi pont – jelezte halkan a Lungo Drom egyik képviselője, hogy épp az a testület hívta el az ülésre mindazokat, akiket most távozásra szólítanak fel.

Az ülés első perceinek kínos-feszült vitája mellett a napirendi pontok sokasága is előrevetítette, viharos lesz a rendkívüli közgyűlés, amelyben a kormánypárti Lungo Drom három képviselője általában egy-egy tag megnyerésével – jobbára Nagy Sándor elnökhelyettes (Roma Rom) segítségével – többsége tud kerülni.

Így történt ez most is: az ellenzéki Balogh Artúr hiába tárgyalt volna arról, hogy „a botrányos kizsákmányolás, mutyizás miatt" haladéktalanul fel kell függeszteni az elnök jogköreit, illegitimmé kell nyilvánítani az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), és el kell határolódni Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, az ORÖ volt elnöke politikájától.

Bár ezeket a javaslatokat lesöpörték, maradt még vitás eset, a testület ugyanis azzal szembesült a napokban, hogy a fenntartásában lévő budapesti, 700 felnőttnek szakképzést biztosító Európai Üzleti Polytechnikum tetemes adósságot halmozott fel. Az ülésről végül mégsem száműzött pénzügyi bizottság – nem mellesleg: közgyűlési felhatalmazás nélkül, szóbeli kérésre készített – beszámolója szerint tavaly nyáron majd 15 millióra rúgott az adósság.

Azóta pedig az ülésen elhangzottak szerint majd még egyszer ennyi „tűnt el", összesen már 28,4 millió forint sorsáról nem tudni. Nagy Sándor, a testület elnökhelyettese – akit egyébként ezúttal is több képviselőtársa bírált, amiért szerintük valójában nem is cigány – úgy fogalmazott az iskolai tartozásról: „Apró, pici hiányosságok mintegy 30 millió forint értékben". – Tavaly nyáron mondtam először, hogy lemutyizzátok ezt a pénzt! – foglalt állást az ülésen meglehetősen indulatosan az ellenzéki Balogh Artúr.

Hosszas viták után viszont a testület egyhangúlag úgy döntött, vizsgálóbizottságot hoznak létre, hogy kiderüljön, mikor, miként keletkezett a hiány, hová lett a pénz. Meglepetést keltett, hogy Balogh Artúr nem akart részt venni a munkában, egyúttal felvetődött: vajon lehet-e tagja a grémiumnak olyan „belső könyvelő", aki nem cigány?

– Katika! Maga cigányember? – szólították meg végül a „belső könyvelőt", mire Katika helyett a bizottság elnöke azt felelte: – Már inkább cigány, mint nem.

– A most alakuló vizsgálóbizottság munkája nem lesz túlságosan nehéz – állította lapunk megkeresésére az Európai Üzleti Polytechnikum igazgatója, Purebl Balázs. Szerinte ugyanis a helyzet nagyon egyszerű: tavaly nyáron, 14,8 milliós adóssággal vette át az iskolát a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) az intézmény korábbi fenntartójától, a Szeretet Szövetségtől azzal a feltétellel, hogy részletekben törleszti majd a tartozást. Az igazgató szerint az FCÖ jogutódja, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tudott erről a „megörökölt" adósságról, aminek visszafizetéséről már elkezdődtek az egyeztetések.

A bonyodalmakat Purebl Balázs szerint az okozta, hogy a tavalyi fenntartóváltásnál „jogi anomáliák" történtek. Az igazgató szerint valójában nincs is ügy: a korábbi adósság eddig is ismert volt, újabb tartozás pedig nincs, mert az iskola számláján van az a pénz, amit – „a várhatóan hamarosan elháruló" – technikai okok miatt nem tudtak eddig elutalni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.