Tátrai: Nem világos, a bíró írta-e az ítéletet

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezére elbukta munkaügyi perét, így egyelőre nem üti a markát az első eljárásban megítélt csaknem kétszázmillió forint. A Sukoró-ügyben első fokon négy évre ítélt Tátrai munkaügyi pere ennek ellenére bővelkedik furcsaságokban, például rejtélyes, hogyan egyezhet meg egy ítélet szinte szóról szóra az alperes beadványával.

Tátrait lassan hét éve menesztette Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter az MNV éléről, amikor a Sukoró-ügy kirobbant. Az ügyet követőknek már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az ügy keltette politikai turbulenciák miatt „kármentésként” született meg a döntés, ám a felmentés indoklásába számos, a Pénzügyminisztérium szerint Tátrainak felróható hiányosságot írtak bele, például a nemzeti vagyonkataszter elkészültének késését.

Tátrai munkaügyi pert indított a szerinte jogtalan kirúgás miatt és 2012-ben első fokon még meg is ítélt neki a bíróság 160 millió forintot, valamint kárátalányként kéthavi átlagkeresetét, 11 millió forintot. Másodfokon a döntést megsemmisítette a bíróság és új eljárást rendelt el, s idén februárban a megismételt első fok Tátrai keresetét elutasította. Az egykori vagyonkezelő-főnök konkrét kereseti pontjairól azonban nem hozott érdemi döntést. Tátrai ugyanis kifogásaiban felsorolta, hogy szerinte a miniszternek nem volt jogköre a felmentéséről dönteni, de ha lett volna, akkor is határidőn túl hozta meg a döntést. Harmadik pontként a kirúgásául szolgáló indokok valótlanságát jelölte meg. Negyedikként pedig, hogy az eljárás nem volt valós.

Az első fokú bíróság második nekifutásra csak a harmadik pontot vizsgálta, azt is meglehetősen elnagyoltan – véli Tátrai. Aki azt állítja, hogy az igazi botrány nem ez, hanem az, hogy az ítélet indoklása szinte szóról szóra megegyezik az állami vagyonkezelő beadványában fellelhető szöveggel. – A bíró annyit tett, hogy az MNV által a 6 év alatt beadott iratokat darabokra vágta, és hol mondatonként, hol bekezdésenként, hol oldalanként, más sorrendben összeragasztotta.

Az ítélet 48 oldalas indoklásában egyetlen mondat sincs, amit a bíróság írt volna – állítja Tátrai Miklós, aki, mint lapunknak elmondta, fontolgatja, hogy az ügyben a Kúriához fordul. – Nincs saját vélemény, nincs saját következtetés, nincs még csak gondolatkísérlet sem a bíróság részéről – írta Tárai a blogjában, hozzátéve, hogy tulajdonképpen nem történt más, minthogy az alperes aláírását a bíróéra cserélték a papíron. Ezt az ítéletet hagyta ma helyben másodfokú bíróságként a Fővárosi Törvényszék.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.