galéria megtekintése

Tátong egy hatalmas lyuk Lázár vagyonnyilatkozatán

4 komment

NOL

Lassan újraírható a lázári ars poetica, miszerint mindenki annyit ér, amennyi bankhitele van. És a kancelláriaminiszter ezek szerint igen sokat ér: vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy pénzintézeteknek 45 millió forinttal tartozik, de tetemes az adóssága magánszemélyekkel szemben is – a tavalyi 18 milliót megduplázva már 36 milliónál jár. Lázár János havi egymilliós fizetése mellett elég merész dolognak tűnik az ilyen szintű eladósodás.

A politikus tavaly egy budai lakásvásárlással vétette észre magát: a fiának, Boldizsárnak vett ingatlan értékét szakértők 70 millió forintra becsülték. Miután a sajtóban felbukkant a vásárlás híre, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a mostani vagyonbevallás magyarázatot ad majd a beszerzés fedezetére.

A svábhegyi ház a lakással, amelynek a megvásárlására Lázár tavaly még magyarázatot ígért
A svábhegyi ház a lakással, amelynek a megvásárlására Lázár tavaly még magyarázatot ígért
Korponai Tamás / Népszabadság

Nos, a kimutatott tartozásai mintegy 25,5 millió forinttal nőttek, a magtakarításai pedig 20,6 millió forinttal csökkentek egy év alatt, a svábhegyi parkosított kertben álló 120 négyzetméteres luxuslakás viszont 46 milliónál biztosan jóval többe került. Hogy a hiányzó 24 millió forint honnan került elő, az a nyilatkozatból nem derül ki, annak ellenére sem, hogy Lázár tavaly a nyilvánosság előtt, a RTL Klub Híradójának ígérte meg, hogy a vagyonnyilatkozatában tisztázza a dolgot.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter havi bruttó keresete 1 101 900 forint, pluszjövedelmei csökkentek (a korábbi tízről hat és fél millióra), ezek földbérleti díjakból és osztalékfelvételből jönnek össze. A fideszes politikus megőrizte kétszázalékos tulajdoni részét a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, amelyhez rokoni szálak – anyai nagybátyja, Gyapjas Károly a fő tulajdonos és a vezérigazgató – kötik, így eséllyel számíthat osztalékra, ha jól megy a társaságnak.

Lázár a kormány nagy ingatlanfelhalmozója: a 2013–2014-es mezőgazdasági évben még mocsarat és töltést is vásárolt, immáron 19 különféle helyen van földbirtoka. Ezek között ház, szántó, erdő, legelő is bőven akad. Ha a sok munkában a miniszter elfárad, beülhet gróf Széchenyi Zsigmond védett karosszékébe, amelyet 2011 óta birtokol.

Futja
Futja
Teknős Miklós / Népszabadság

Lázár családja jelenleg is Hódmezővásárhelyen él, abban a családi házban, amelyet nemrég bővítettek 160-ról 260 négyzetméteresre. Az újdonsült svábhegyi lakástulajdonos, a miniszter fia, Lázár Boldizsár a helyi katolikus általános iskola diákja, az öccse pedig még óvodás. Lázár feleségét gyakorta látni a hódmezővásárhelyi utcákon, a miniszter pedig biciklin ülve is mutatkozik néha.

Lázár egyébként rendszeresen részt vesz a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésein, tavaly beszállt mind a három választási kampányba, így van némi alapja a szóbeszédnek, hogy valójában máig ő irányítja a várost.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.