Tatárszentgyörgy: újra tárgyalnak a roma emlékműről

Újra napirendre tűzi Tatárszentgyörgy önkormányzata a roma áldozatok emlékművének ügyét. A testület korábban nem járult hozzá, hogy a már elkészült szobrot közterületen állítsák fel.

Nagyméretű, fából készült absztrakt szobrot készített a Tatárszentgyörgyön tavaly februárban meggyilkolt ötéves roma kisfiú és édesapja - valamint a sorozatgyilkosság összes áldozata - emlékére Alexander Schikowski. A német származású, évek óta Budapesten élő művész felajánlotta a falunak az alkotást. Tatárszentgyörgy képviselőtestülete köszönetet mondott a kezdeményezésért, de úgy határozott, nem járul hozzá, hogy az emlékművet közterületen kiállítsák. A szobor - indokolta az elutasítást Berente Imréné független polgármester - a község lakóit és a látogatókat „mindig is a tragédiára emlékeztetné, pedig szeretnénk ezt mindannyian elfelejteni".

A polgármester a minap Tatárszentgyörgyön találkozott a művésszel. - Jó lett volna, ha előzőleg leülünk beszélgetni, nem csak levelezés útján tartjuk a kapcsolatot - mondja Berente Imréné. - Nem az áldozatokat akarjuk elfelejteni. Attól félünk, hogy Tatárszentgyörgy megbélyegzett településsé válik, amelyről mindenkinek csak a gyilkosság jut az eszébe. A szoborról eddig is láttam fényképeket, de csak most tudatosodott bennem, hogy ez nem egy hagyományos emlékmű. Alexander Schikowski meggyőzött, hogy jó lenne megoldást találnunk az elhelyezésére.

A szobor jelenleg Karlsruhéban van, a gyerekek élvezettel mászkálnak rajta. Innen jött az ötlet, hogy rendhagyó környezetben, az újjáépítésre váró tatárszentgyörgyi játszótéren keressenek helyet az alkotásnak. A hozzátartozók azonban - meséli a polgármester - nem túlzottan lelkesednek. A művészt véletlenül sem szeretnék megbántani, de szívesebben vennék, ha méltónak tartott helyszínen, kevésbé elvont formában állítanának emléket családtagjaiknak.

Más gondok is akadnak. A játszótér kivitelezésére az önkormányzat már régebben beadott egy uniós pályázatot, és ebben nincs szó a szoborról. Márpedig a pályázatban leírt elképzelésektől bajosan lehet eltérni. Más, alkalmasnak látszó közterület - állapítja meg Berente Imréné - nem nagyon akad a faluban, talán csak a horgásztó környékén. További bonyodalom, hogy az alkotás magasabb három méternél, felállításához így nehézkes bürokratikus eljárásra, külön szakhatósági engedélyre van szükség.

A polgármester mindenesetre ígéri, hogy a szoborügyet ismét a testület elé terjeszti. Hozzáteszi: ebből még nem következik, hogy egész biztosan sikerül legyűrni a technikai akadályokat.

Ami viszont biztos: a német labdarúgó-szövetség labdákat, focifelszereléseket adományoz a helyi sportegyesületnek és az általános iskolának. Az ajándékozási ünnepséget ma, szombaton - a magyar-német meccs napján -, a német nagykövet részvételével tartják Tatárszentgyörgyön.

A férjét és egyik gyerekét elveszítő cigány asszonynak az otthona is elpusztult a gyilkosságot megelőző Molotov-koktélos támadásban. Az özvegy és két, életben maradt gyereke most a szüleinél lakik, szűkös körülmények között. A polgármester közlése szerint a ház jelenleg árverezés alatt áll, az özvegy pedig a traumatikus élmények miatt azt fontolgatja, elköltözik Tatárszentgyörgyről.

Időközben németországi karitatív és roma szervezetek önkéntesei a Phralipével karöltve vállalták, hogy felújítanak egy másik ingatlant, a meggyilkolt férfi szüleinek befejezetlen házát. Daróczi Ágnes (Phralipe) felhívásban adta hírül, hogy a munkálatok már hetek óta folynak.

A szobor nem kellett Tatárszentgyörgynek, így Karlsruhéban maradthat
A szobor nem kell Tatárszentgyörgynek, így Karlsruhéban maradt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.