Tatárszentgyörgy: 'kétségbeejtő' volt a hatóságok munkája

A két és fél évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi támadás sérültjeit annak idején ellátó egészségügyi dolgozókat hallgatják meg szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat büntetőügyének tárgyalásán, a bizonyítási eljárás keretében a Pest Megyei Bíróságon. A bíró döbbenetesnek és kétségbeejtőnek nevezte a hatóságok munkáját.

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra Molotov-koktélokkal felgyújtották, majd a vádirat szerint a másodrendű vádlott, Kiss István négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyerekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislány súlyosan megsérült.

A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról, egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.

A bíróság szerdán először a támadás sérültjeit ellátó mentőápolót kérdezte ki az eset körülményeiről. A férfi azt mondta: már indulásakor értesítette a rendőrséget, mert a környéken többször érte inzultus a mentőket.

A tárgyaláson azt állította, először abba a házba ment be, ahova a sérült édesapát vitték, ám később ismertették korábbi vallomását, amelyben az szerepelt, hogy előbb abba a házba ment, ahol a kisfiú feküdt. Erről azt mondta: össze-vissza rángatták. A gyerek állapotáról szólva közölte: nem tapasztalt nála életjelenségeket, a testén ujjbegynyi sérüléseket látott.

Mobiltelefonokkal világítottak

A bíró nem értette, a mentőápoló hogy nem vette észre, hogy a gyereket fejbe lőtték. Miszori László bíró döbbenetesnek és kétségbeejtőnek nevezte a hatóságok munkáját, utalva egyúttal a tűzoltók keddi meghallgatására is. A tanú arra a kérdésre, hogy miért nem kezdte meg a gyerek újraélesztését, azt válaszolta: elrángatták a helyszínről.

A nagyszülők házában mobiltelefonokkal világítottak, mert nem volt fény, de a mentőápoló megvizsgálta a sérült férfit és közlése szerint nála sem tapasztalt életjelenségeket. Közben a kollégái is megérkeztek és elkezdték az újraélesztést. A mentőápoló mindkét újraélesztésben segédkezett, de zavarosak a vallomások arról, kit láttak el először.

A tanú arról is beszélt, hogy a helyszínen lévők agresszív magatartást tanúsítottak, egyik helyről a másikra rángatták, hangoskodtak, kiabáltak. A mentőápoló elmondása szerint kollégája és közte olyan beszélgetés is elhangzott, amelynek során megállapították, hogy a gyerek meghalt, de ha nem kezdenék meg az újraélesztést, meglincselnék őket.

A rokonok végül lecsendesedtek, sőt - mondta a tanú - ő egyenesen furcsállta a nyugodt magatartásukat, miután kiderült, hogy a két ember meghalt.

A halál oka: füstmérgezés?

Közölte: a helyszínen nem állapították meg, hogy mi okozhatta a sérüléseket. A halál okaként "füstmérgezés?" szerepelt a jelentésben. Mint hozzátette, a mentőautóban megkérdezte a halott kisfiú édesanyját, mi történhetett, ő azt válaszolta: a gyerekek összeszedhettek valami lőszert a lőtéren és bedobhatták a tűzbe.

A tanú azt mondta, utóbb tudta meg, hogy sörétek okozták a sérülést. Korábbi vallomásában kitért arra: többen robbanásokról, cserépkályháról, gázpalackról származó törmelékdarabokról számoltak be, illetve arról, hogy az áldozatok kirepültek az ablakon.

A tanú azt is elmondta, hogy valaki megfenyegette. "Meghalsz, ha meghal" - vallomása szerint ezt mondták neki a férfi áldozat házában. Arról is beszámolt, hogy először eltitkolták előle, hogy két másik gyerek is van, csak később derült ki, hogy az egyik meg is megsérült, őt is kórházba szállították.

A mentőápolót szembesítették az áldozatok rokonaival. A támadásban meghalt férfi anyja szerint a mentő azt mondta neki, hogy a fia még él, megmenthető, szállítható. A mentőápoló azt mondta: nem emlékszik arra, hogy ilyet mondott volna, de ha mégis, az azért lehetett, mert fenyegetve érezte magát.

A mentőápolót a felnőtt áldozat apjával is szembesítették, aminek az lett a vége, hogy az apát 30 ezer forint rendbírsággal sújtotta a bíró a tárgyalás megzavarása és tiszteletlen viselkedés miatt. A férfi ugyanis azt mondta: a mentőápoló miatt halt meg a fia, ő nyomta agyon. A bírságot úgy kommentálta: nekik már úgyis mindegy.

A tárgyalás a bűneset helyszínére annak idején kiérkező mentőtiszt meghallgatásával folytatódik.

A hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és - a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő - Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberöl

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.