galéria megtekintése

Tatán a hatalom az internetes kritikát sem bírja, az ügyvédek félnek

20 komment


Hajba Ferenc

Ötmillió forint sérelmi díjra perelt a tatai önkormányzat egy helyi lakost, aki a Facebookon megosztott és minősített egy kommentet, mely a város egyik vagyongazdálkodási intézkedését bírálta. Másodfokon tízezer forintra büntették. A Társaság A Szabadságjogokért azonban nem hagyja annyiban az ügyet, mondván, itt a véleményszabadság retorziójáról van szó.

A tatai Somogyi Mária úgy gondolta, véleménye lehet egy olyan közügyben, melyet sokan kritizáltak, s nemcsak a közösségi oldalakon, hanem városszerte. Két épület sorsáról van szó. Az egyiket 1840-ben a Wágner család vásárolt meg. Korábban működött benne malom, később gőzfürdő. Az önkormányzat 2010-ben eladta az épületet, azóta felújították, majd az önkormányzat visszabérelte. A ta­taiak közül sokan kifogásolták az esetet, közösségi oldalakon szóvá tették, hogy nem látni tisztán a történtek pénzügyi hátterét. Egy hozzászóló már korábban leírta lesújtó véleményét a Face­bookon, mások is fűztek már hozzá megjegyzéseket.

A tatai önkormányzat ­erre úgy válaszolt, hogy ha még valaki így meri kommentálni a tranzakciót, azt beperli. Meg is tették. Somogyinénak az volt a bűne, hogy megosztotta mások kommentjét, s az egyikhez hozzá is szólt.

Felvetette azt a kérdést, hogy vajon a Wágner-házhoz hasonló sorsra jut-e az úgynevezett Forrásház, a város ugyancsak közismert épülete, ahová állítólag a mostani városházán működő levéltárat akarják hasonló visszabérlési konstrukcióban kihelyezni.

 

– Érdekes dolgok mennek itt, amióta michl józsi a polgármester – fűzte hozzá így, kisbetűkkel. Az önkormányzat bocsánatkérést és ötmillió forint kártérítést követelt ­tőle a város jó hírnevének megsértése miatt. A bíróság végül ­első fokon 100 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte Somogyi Máriát, amelyet másodfokon tízezer forintra mérsékeltek.

Somogyi Mária az általa féltett Forrásháznál
Fotó: Szűr Annamária

A tatai közállapotokról és a civil kurázsiról érdemes annyit megjegyezni, hogy amikor az önkormányzat bejelentkezett az ötmillió forintos sérelmidíj-kérelmével, Somogyi Mária végigkilincselte a helyi ügyvédeket.

Senki nem merte elfogadni tőle a megbízást az önkormányzattal szemben.

– Hatvanegy éve élek Tatán, hangya vagyok, dolgozom, nincs a hatalmat veszélyeztető foglalkozásom – mutatkozik be Somogyi Mária. – Tulajdonképpen nem is a Wágner-ház miatt háborodtam fel, hanem mert hallottam: újabban a levéltárat is ki akarják vinni egy magánépületbe, s valószínűleg majd közpénzen visszabérlik onnan, noha a városházán volna elegendő hely az iratoknak.

PolitiKuss!

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) növekvő aggodalommal figyeli, hogy Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok az újságírók és közéleti kérdésekben megnyilvánuló polgárok, akik politikusokat kritizálnak. A TASZ több olyan perben nyújt jogi képviseletet, amelyekben politikusok jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat. A TASZ képviseli Somogyi Máriát is. A jogvédő szervezet legújabb, „PolitiKuss” kampánya erre a problémára hívja fel a figyelmet.

A szervezet kidolgozott egy szabályozási koncepciót, amely szerint a becsületsértés és rágalmazás miatt büntetőeljárást nem lehet indítani, polgári pereket pedig nem indíthatnak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt. Emellett a TASZ lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy szólásszabadságát nyilvánosan gyakorolja: november 9-én, egy rendhagyó performansz keretében, a Blaha Lujza térnél, illetve a Parlamentnél felállított óriásplakátokon az ország vezető politikusainak arcképén „üzenhet” matrica és filctoll segítségével minden jelentkező.

A tataiak egy részét felháborította a kiszabott büntetés, mások a közösségi hálón fejezték ki hűségüket az önkormányzat és a kormány mellett. Érdemes idézni az egyik kommentet: „Gátat kell vetni a liberálisok és bolsevisták által elszabadított rágalomkampányoknak."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.