Tasó László számára a tényfeltárás zaklatás, a rendőrség nyomoz

Július eleje óta több politikusi vagyonnyilatkozat visszásságaira derített fényt a Direkt36 tényfeltáró újságíró csoport és partnerei által indított Vagyonkereső nevű adatbázis. Az ellentmondásokból cikksorozat készült, amire Tasó László közlekedésügyi államtitkár különösen érzékenyen reagált. A rendőrség most zaklatás miatt nyomoz.

A vagyonnyilatkozatok jelenleg csak korlátozottan alkalmasak arra, hogy átláthatóvá tegyék a parlamenti képviselők gazdagodását – véli a Direkt36, a 444 és a Transparency International Magyarország, ezért közösen egy olyan adatbázist hoztak létre Vagyonkereső néven, amely egy oldalon, digitalizált és kereshető formában gyűjti össze vagyonnyilatkozataikat.

A témában indított cikksorozat kapcsán politikusok vagyonvizsgálati eljárásokat is kezdeményeztek, az érintettek többsége viszont csak legyintett az ügyre. Nem úgy Tasó László közlekedésügyi államtitkár, aki a róla írt (szerinte fizetett provokációnak számító) cikkek miatt helyreigazítást ugyan nem kért, de jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba és már feljelentést is tett a rendőrségen, amely zaklatás miatt már nyomozást is indított.

A Direkt36 cikke rámutatott arra, hogy Tasó vagyonnyilatkozataiban éveken át hallgatott olyan földterületekről, amelyek a tulajdonában voltak, ráadásul egy tervezett iparfejlesztés területének közepén fekszenek. Egyes földek esetében kisebbnek tüntette fel a tulajdonrészét a valósnál, és hallgatott több millió forintnyi, a földjei után járó állami támogatásról is.

A politikus első körben kiadott egy közleményt, melyben manipulált adatokról, hamis állításokról írt, majd több interjúban is azzal védekezett, hogy a legutóbb, tehát 2016 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában már minden adat megfelel a valóságnak. Ezt a tényfeltáró cikkek készítői sem tagadják, ám ők az elmúlt 12 év vagyonnyilatkozatait vették górcső alá.

Tasó ezek mellett – írja a 444 – mindeddig legalább nyolc alkalommal fenyegette nyilvánosan a Direkt36-ot és más szerkesztőségeket azzal, hogy különféle pereket indít. Megígérte, hogy büntetőfeljelentést tesz újságírónk ellen, emellett személyiségi jogi pert indít, és helyreigazítást is kezdeményez. „A szándékos félretájékoztatás és lejárató szándékú provokáció újabb rohama ellen büntetőfeljelentéssel és helyreigazítási perrel veszem fel a küzdelmet" – írta például a Facebook-oldalán.

A Direkt36 cikke esetében azonban Tasó nem élt a helyreigazítás lehetőségével, és erre már nincs is lehetősége. Erre 30 napja lett volna, de ez a határidő július végén lejárt. A beígért eljárásokról eddig nem értesült a Direkt36, nem kapott helyreigazítási kérelmet a 444.hu és az Index sem, kapott viszont a cikkeket szemléző HírTV és a Budapest Beacon nevű oldal.

A zaklatási ügy apropója állítólag az, hogy a Tasóról és hozzátartozóiról szóló két cikk kapcsán az újságírók kérdezősködtek az államtitkár lakóhelyén, Nyíradonyban, illetve kérdéseket próbáltak feltenni az érintett családtagoknak. „A megkeresések telefonon és emailben történtek, és miután az érintettek többsége nem akart nyilatkozni, nem is kerestük őket többet" – írják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.