galéria megtekintése

Tasó államtitkár biztosan nyer a 471-es út felújításán, másoknak katasztrófa lesz

8 komment


Spirk József

Debreceni ingatlantulajdonosok fordultak segítségért Tasó Lászlóhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárához, mert a támogatásával indult 471-es számú főút felújítása miatt elveszthetik ingatlanukat. A hivatalos érvelés szerint egy természetvédelmi terület miatt vezetik magántelkekre a 2x2 sávos utat. Az érintettek viszont kinyomozták: egy mezőgazdasági termelésre is alkalmatlan, volt szovjet páncélos gyakorlópályáról állítják a beruházók, hogy Natura2000-es védettség alatt áll.

Nyíradonyban pont jó helyen, a 471-es számú főút mellett vannak ingatlanai a település egykori polgármesterének és fideszes országgyűlési képviselőjének. Tasó László és felesége az elmúlt években még bővítette is az értékes környéken a család érdekeltségébe tartozó területeket. A Direkt36 írta meg, hogy Tasó egy régebben tulajdonában lévő földterület miatt az útfelújítási beruházás megkezdése előtti időszakban személyesen látogatott el a nyíradonyi önkormányzat ülésére, hogy piaci szempontból értékesebb belterületté nyilváníttassa az ingatlanát.

Az egykori szovjet laktanya bejárata
Az egykori szovjet laktanya bejárata
Google Streetview

Tasó László akkor is személyesen utazott le Nyíradonyba, amikor márciusban letették a megújuló 471-es főút alapkövét. Az építkezést nyitó ünnepségen a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az Orbán-kormányt méltatta, mert - annak ellenére, hogy már nincs uniós forrás - hajlandó a költségvetésből milliárdokkal támogatni a Nyíradonytól Debrecenig tartó szakasz felújítását, beleértve a Hajdúsámson-Debrecen közötti szakasz 2x2 sávossá szélesítését.

 
Tasó László az alapkőletételi ünnepségen
Tasó László az alapkőletételi ünnepségen
kormany.hu

Tasónak arra viszont május óta nem jutott ideje, hogy azok ügyével is érdemben foglalkozzon, akik az általa szorgalmazott és a számára anyagilag is hasznos beruházás potenciális károsultjai lehetnek. A Debrecen határában tervezett, közel 5 kilométeres szakasz miatt debreceniek nagyobb csoportja fordult panasszal az államtitkárhoz.

Több mint egy hónapig hiába vártak választ.

A kiszélesített főút nyomvonalát a panaszosok szerint mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül jelölték ki a beruházás előkészítése során. A Külső Sámsoni út ingatlantulajdonosai, egy sor magánszemély és cég csupán május 19-én, az önkormányzaton tartott közmeghallgatáson értesült arról, hogy rövidesen házakat, épületeket bontanak, kerteket számolnak fel, és egy 3-4 kilométeres szakaszon megcsonkítják valamennyiük ingatlanát.

Fotó: kormany.hu

A közmeghallgatáson derült ki, hogy a tervezett útszélesítés csak a jelenlegi nyomvonal egyik oldalát érintené, éppen azt, ahol a magántulajdonosok ingatlanai sorakoznak. A túloldalon található terület valaha egy szovjet laktanyához tartozott, és páncélos gyakorlótérként funkcionált. A talaj a szennyezések miatt még most is alkalmatlan mezőgazdasági használatra, ezért autó- és motocross gyakorlóterületként hasznosítják.

A hivatalos érvelés szerint azonban ez a terület Natura2000-es védettséget élvez, ezért nem lehet rá utat építeni.

Az érintett ingatlantulajdonosok kiderítették, hogy bár valóban van a környéken Natura2000-es terület, de annak határa jóval távolabb húzódik, így bőven lenne lehetőség az út kijelölésére. (Az egykori laktanya területe három helyrajzi számon szerepel a földnyilvántartásban, de a Debrecen felőli részre nem jegyeztek be természetvédelmi védettséget.)

Tasó államtitkárnak elküldött levelükben azzal is érveltek, hogy az állami kézben lévő terület bevonása nemcsak a tulajdonosok számára jelentene kevesebb sérelmet és bosszúságot, hanem a költségvetést is megkímélné a kisajátításoktól, ezzel jelentős kiadási tételt spórolhatna a beruházás.

A nyomvonal kijelölésével kapcsolatban a Népszabadság megkereste Tasó Lászlót, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.