Tartalékosok szövetsége: egyre fontosabbá válik az önvédelem

A rendkívüli helyzetek egyre több embert késztetnek arra, hogy megtanulják, miként védhetik meg magukat, családjukat, közösségüket egy esetleges fenyegetettségtől – állítja a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke. Szerinte Európán most nagy nyomás van, s a déli határszakaszon járva azt tapasztalta, hogy civilek készek megalakítani helyi védelmi századukat.
Az elmúlt időszakban, különösen a tömeges migrációs helyzet óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme – nyilatkozta Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) új elnöke. A nyugállományú dandártábornok kifejtette: szövetségük bárkinek megadja az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati előképzést, ezzel is segítve a Magyar Honvédség tartalékos utánpótlását.

A MATASZ 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium (HM) felkérésére jött létre országos közhasznú szervezetként azzal a céllal, hogy hidat képezzen a társadalom és a honvédség között, egységbe tömörítse a tartalékos katonákat, a honvédelem iránt érdeklődőket, s megszervezze továbbképzésüket, valamint képviselje érdekeiket itthon és a NATO tartalékos szervezeteiben.

A MATASZ elnöke kiemelte: minden haderőnek fontos mércéje, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik. A sorkötelezettség felfüggesztése óta több generáció nevelődött, ám többségüknek semmilyen katonai ismerete nincs. Márpedig – például szükségállapot idején – a honvédség mellett ők jelentik a készenléti erőt.

Az nem mindegy, hogy a nulláról kell-e kezdeni a kiképzést, így az országnak, a honvédségnek is érdeke, hogy a társadalom minél szélesebb rétege legyen felvértezve valamilyen katonai alapismerettel – fogalmazott. Emellett szerinte bármikor bekövetkezhet olyan természeti katasztrófa, amikor szükség van azokra a képességekre, vezetési ismeretekre, szervezettségre, amelyeket egy katonai kiképzésen lehet elsajátítani.

Széles Ernő kiemelte: Európán most nagy nyomás van, s a közeljövőben ez várhatóan nem változik. A MATASZ elnöke elmondta, a múlt nyáron a déli határszakaszon járva több civil is azzal kereste meg, hogy megalakítanák helyi védelmi századukat, illetve korábban, árvizek során is többen jelentkeztek a MATASZ-nál segítő szándékkal és vettek részt árvízvédelmi munkálatokban.

Az ilyen rendkívüli helyzetek egyre több embert késztetnek arra, hogy megtanulják, miként védhetik meg magukat, családjukat, közösségüket egy esetleges fenyegetettségtől, természeti katasztrófa következményeitől. Kritikus helyzetekben az emberekben felerősödik a hazaszeretet, a hazáért való tenni akarás is – fogalmazott a MATASZ elnöke.

A civil szervezetnek bárki tagja lehet, aki érdeklődik a hon védelmével összefüggő kérdések iránt. Ez nem jár semmilyen elköteleződéssel, de segítenek annak is, aki akár tartalékosként, szerződéses vagy hivatásos katonaként a Magyar Honvédség kötelékébe is belépne – fűzte hozzá.

Széles Ernő felidézte, a kormány kiemelt feladatának tekinti a hazafias nevelést és az utánpótlásképzést, hogy a Magyar Honvédség tartalékos állománya hosszú távra biztosított legyen. Az eddig ismert koncepció szerint járási szintről szerveznék újra a tartalékos rendszert. A szövetségnek nemcsak minden megyében és a fővárosban, hanem több kisebb településen is van szervezete, klubja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.