galéria megtekintése

Tarsoly rács mögött marad

3 komment


Fekete Gy. Attila

Jogtörténeti esemény a törvényszéken: egy napra alapfokú  informatikai tanfolyammá alakult át a brókermaffiaper tárgyalása.

Tarsoly Csaba elsőrendű és Majer Zsolt harmadrendű vádlott is előzetes letartóztatásban marad – így döntött a Quaestor-per harmadik tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszék, mivel reálisnak ítélték annak veszélyét, hogy megszöknek. A bíróság elutasította a másodrendű vádlott, Tarsolyné Rónaszéki Erika és védője indítványát is, amelyben azt kérte, szüntessék meg a házi őrizetét.

A bíró úgy ítélte, fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye Tarsoly Csaba esetében
A bíró úgy ítélte, fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye Tarsoly Csaba esetében
Teknős Miklós / Népszabadság

Ezt megelőzően többször összecsapott a tanácsvezető bíró és a vádat képviselő ügyész. A magyar tárgyalóteremben szokatlanul éles szócsata azért alakult ki, mert a vádhatóság szerint a bíróság megsértette a büntetőeljárásról szóló törvényt, amikor a vádirat kétnapos ismertetése után a vádlottak helyett három igazságügyi informatikai szakértő meghallgatásával folytatta az eljárást.

 

Azt a bíró is elismerte, hogy ez sajátos ugyan, de kikérte magának, hogy törvényt sértene azzal, hogy előrevette a szakértők meghallgatását. Az ügyész azonban nem tágított, mire a bíró felcsattant: „én tanítom az eljárásjogot, és nem fogok most itt vizsgázni". Őket ugyanis nem az ügyről kérdezte, hanem arról, hogy az ügyészség által átadott 4 terabyte-­nyi dokumentumot egyáltalán miképpen tudja tanulmányozni egy egyszerű számítógép-felhasználó.

Ezt a problémát már a per kezdetén felvetette a védelem, hozzátéve, hogy a legtöbb vádlott és védője még csak meg sem kapta a szóban forgó iratokat, emiatt komoly kétségek merülhetnek fel, hogy érvényesül-e a perben a vádlottak tisztességes eljáráshoz való joga. Javasolták is a per kezdetének elhalasztását, de a bíróság elutasította a kérésüket.

Csütörtökön viszont a bíró által kirendelt szakértők részvételével órákra alapfokú informatika-tanfolyammá alakult át a bíróság. A vádhatóság kivételével mindenkinek gondot okozott ugyanis az ügyészség által átadott adatbázisok kezelése. Tarsoly és Majer viszont még akkor sem tudná tanulmányozni az iratokat, ha megkapta volna. A büntetés-végrehajtásban a fogvatartottak rendelkezésére álló számítógépeken ugyanis ekkora adatmennyiséget képtelenség kezelni – ismerte el védői kérésre a szakértő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.