galéria megtekintése

„Tarsoly már ül, az Orbán nevű tróger még nem”

19 komment


Rab László

A Mészárosok, a Tiborczok, a Vajnák és a Habonyok ne higgyék, hogy felejtünk, el fognak számolni minden fillérrel – mondta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél tartott tüntetésen, amelyet Quaestorbán – a károsultak napja címmel hirdettek meg az ellenzéki pártok.

A szombat délutáni rendezvényen – amelyre az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt, a Polgári Magyarország és a Szolidaritás hívta híveit – mintegy kétezren vettek részt, sokan érkeztek a délután tartott Quaestor-károsultak civil demonstrációjáról.

Itt találkoztunk Viski László kecskeméti vendéggel, aki egy kis házat adott el tavaly, és négymillió forintot helyezett el a Quaestornál 5,3 százalékos kamatra. Hogy így tegyen, a lánya barátnője javasolta, aki a Quaestornál dolgozik, neki 17 millió forintja veszett el, és április 10-én már a havi fizetését sem kapta meg. – Elképzelni sem tudom – fogalmazott a tüntetésre Pestre utazó férfi –, hogyan szerzem vissza tőlük a pénzt - és

hozzátette, ő nem tartozott abba a körbe, akiknek Orbán Viktor szólt volna, hogy vegyék ki a pénzt, mert baj van.

 

A károsultak vezették be az ellenzéki tüntetést is, utánuk következtek azok az emblematikus szereplők, akik saját helyzetükről számoltak be. Nagy sikert aratott Mavrányi Zsigmond juhász, aki három mondatba sűrítette bele tragédiáját. - A hortobágyi földmutyi áldozata vagyok – mondta –, a birka maradjon, Orbán, ez a hazug, tolvaj diktátor takarodjon!

Cseke Gyula 54 éves bányász arról beszélt, 31 éves fia arra kényszerül, hogy elhagyja az országot. – Nem neki kéne mennie – mondta –, hanem Orbán Viktornak és bandájának, akik nem észlelik, mert föl se fogják, hogy miből él az ország.

Meddig leszünk birkák a saját hazánkban? Lejárt az idő, a parlamentben pöffeszkedő nagyuraknak menniük kell.

Pad Ferenc szakszervezeti vezető, a tapolcai választás közös ellenzéki jelöltje arról beszélt, nem adtak felhatalmazást arra, hogy elcsalják a közpénzt, bátran lopjanak, csaljanak, hazudjanak. – Ahhoz se járultunk hozzá, hogy bennfentes információkkal segítsék a haverjaikat – mondta. – Nem a boltokat kell bezárni, mondta Pad, hanem a kormánypárti tisztviselőket, akik eltőzsdézték a pénzünket. Orbán átlépte a bizalom határát, már nem hisznek neki, akkor sem, ha 30 milliót ígért a károsultaknak. Veszprémnek uszodát, Tapolcának kórházat ígért, abból se lesz semmi, egy szavát se szabad elhinni.

Körülbelül kétezren voltak a tüntetésen
Körülbelül kétezren voltak a tüntetésen
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja szerint a kormány minden értéket lejárat, elvette az emberektől a reményt, a kisemberekkel akarják megfizettetni a Quaestor-csalást, amelynek vezetője egy ócska kis stróman. – Az igazi gengszterek a kormányban ülnek – jegyezte meg Kerék-Bárczy –, a főgengszter időben megtudta, hogy baj van, de csak a csókosait értesítette. A főgengszterek sorába tartozik Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter és az a Szijjártó is, aki külügyminiszternek nevezi magát, és a Quaestorban fialtatta a pénzt. Előre hozott választás kell - követelte Kerék-Bárczy –, utána pedig eljárásokat kell kezdeményezni Orbán, Matolcsy György, Szijjártó Péter és Polt Péter legfőbb ügyész ellen.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Tarsoly név elemzésével kezdte: vállra akasztható lapos bőrtáskát jelent.

- Az Orbánék vállán lógó Tarsoly a tőletek ellopott milliárdokat rejti

– mondta Lukács. – A Tarsoly nevű úr már ül, de az Orbán nevű tróger még nem (Börtönbe!, skandálta a tömeg). Vádolom Orbánt mindazért, amit az elmúlt öt évben elkövetett az ország ellen, ő az oka annak, hogy mindenki ennek a velejéig rothadt rendszernek a károsultja. Vádolom azok nevében, akiktől elvették a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjat, 615 ezren vannak, köztük olyan bányászok, akik 40 ezer órát húztak le a tárnákban. Megnyomorították őket azok a nyikhajok, akik egy órát sem dolgoztak életükben. A bányászok 91 százaléka nem éli meg a nyugdíjkorhatárt. Tőlük sajnálták ezek a gazemberek a pénzt. Azért tették tönkre az embereket, hogy saját talpnyalóikat gyarapítsák.(Mocskos Fidesz!, hangzott a téren.) A Mészárosok, a Tiborczok, a Vajnák, a Habonyok azt hiszik, mindent elfelejtünk. Semmit nem felejtünk. Mindenért meg fognak fizetni a magyar népnek! Nem lesz mindig kikötő és nagyesküvő lopott traktorral.

Lukács szerint eljön az az idő is, amikor el kell számolni a 3 ezer milliárdnyi magánnyugdíj-vagyonnal. A Quaestor nevű fideszes pilótajátéknak, mely tízezreket temetett maga alá, szintén meglesz a következménye. Ellopták a pénzt, hangsúlyozta Lukács, és hozzátette: Matolcsy mindezt ölbe tett kézzel nézte végig.

– Orbán megsemmisült - jelentette ki a politikus. – Méltatlanná vált arra, hogy miniszterelnöknek nevezzük. Mától nem szólítjuk annak, mert elárulta az embereket, és csak a sajátjaival törődött. Akciót kezdeményezünk mától, mert tudjuk, hogy félnek a telefonoktól. Kapcsoljátok be a mobiljaitokat, ha fideszes képviselőt láttok, kérdezzetek tőlük, vegyétek fel, mit mondanak, amikor szembesülniük kell a valósággal. A felvételeket küldjétek el, kitesszük az oldalunkra, mindenki lássa és hallja őket.

Az MSZP alelnöke végül azt követelte, hogy a Quaestor-károsultakat azonnal fizessék ki abból a 200 milliárd forintból, amelyet Matolcsy György jegybankelnök elrejtett az alapítványaiban.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt elnöke a túlnőtt és mindenre rátenyerelő államról beszélt. – Az állam jó, a nagyobb állam még jobb, de a fideszes állam a legjobb – mondta –, mert megvéd és gondoskodik rólad. Vállalkozásokat emel fel és taszít a mélybe, azt is megmondja, hogyan legyünk jó keresztények.

Mindent lát, csak azt nem, hogy az orra elől 150 milliárdot lopnak el egy baráti cég közreműködésével.

Az állam és bankja eltűrte, hogy csalók garázdálkodjanak a pénzpiacon. És a végén a tisztességes polgárokkal akarja megfizettetni a kárt. Mondjanak le, hogy olyan kormánya lehessen az országnak, amely nem tart közpénzt baráti cégekben. És nem leplezi a bűnös barátok csalárdságait. Mondjanak le, hogy ne legyen ilyen pöffeszkedő kormánya többé az országnak. A rendszerváltás idején az a mondás járta, Kádárnak mennie kell. Most azt mondjuk: Orbánnak is mennie kell.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője szerint a napnál is világosabban látszik, hogyan működik a Fidesz rendszere: a kormány megszervezi, vagy támogatja és fedezi, hogy Fidesz-közeli oligarchák és bűnözők ellopják a tisztességes emberek pénzét, Matolcsy a Nemzeti Bank élén vidáman asszisztál ehhez, végül Polt Péter segít elkenni az ügyeket.

– Megmondom, mit gondolok. Azt gondolom, hogy normális országban az ezekhez hasonló emberek börtönben ülnek. És nem Svédországról beszélek, ahol be nem fizetett parkolójegyek miatt mondanak le politikusok, hanem Romániáról – jelentette ki Tordai.

A tüntetésekről készült galériát itt nézheti meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.