Társként elnököl Jávor Benedek és Szabó Tímea

Jávor Benedeket és Szabó Tímeát választotta társelnökké a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap Budapesten.

A PM első kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón a társelnökök elmondták, hogy munkájukat négytagú elnökség segíti. Az elnökség tagjai: Scheiring Gábor, Bakó Krisztina, Karácsony Gergely és Tordai Bence. Szabó Tímea közlése szerint az alakuló közgyűlésen elfogadták alapszabályukat, egy 13+1 pontos közpolitikai alapcsomagot, valamint alapító nyilatkozatukat is.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van egy új politikai erőre. Hangsúlyozta: alig több mint egy év múlva választások lesznek Magyarországon és a PM szerint elengedhetetlen, hogy a választás  kormányváltással járjon együtt.

A PM alapítói úgy gondolják, fel tudnak vázolni egy olyan jövőképet, amely 2014 után mind a ma élők, mind a jövő nemzedékek számára biztosítja az emberhez méltó életfeltételeket - mondta Jávor Benedek. Hozzátette: meggyőződésük szerint képesek egy olyan stratégiát megvalósítani, amely elvezetheti az országot a kormányváltáshoz, de ez csak együttműködéssel lehetséges. A Párbeszéd Magyarországért kész együttműködni olyan demokratikus politikai erőkkel, amelyekkel egyetértenek az alapvető célkitűzésekben és elkötelezettek a kormányváltásban – jelentette ki.

A kongresszuson vasárnap elfogadott alapszabályt benyújtják a bíróságnak, és remélik, hogy ott minél hamarabb bejegyzik az új pártot. Azt is közölte, hogy hétfőtől kampányba kezdenek, amelynek során egyfelől részleteiben kidolgozzák választási programjukat, másfelől kiépítenek egy országos hálózatot. A frissen megválasztott társelnök leszögezte: hisznek abban, hogy 2014 után pártjuk önálló frakcióval jelen lesz a parlamentben. A sajtótájékoztató közben a két társelnök, illetve a PM helyszínen lévő alapító tagjai is aláírták az úgynevezett alapítók falát.

Ezt követően - kérdésre válaszolva - Szabó Tímea azt mondta, a vasárnapi közgyűlés ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással felhatalmazást adott az elnökségnek arra, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdjenek az Együtt 2014 választói mozgalommal. Jávor Benedek hozzátette, ezután kezdik meg az egyeztetéseket arról, milyen formában, milyen körülmények között tudnának együttműködni a kormányváltás érdekében.

Szabó Tímea hangsúlyozta, a PM azt viszont nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014-hez, ugyanis önálló politizálással akarják sikerre vinni célkitűzéseiket. Azt viszont elengedhetetlennek tartják, hogy más, számukra vállalható demokratikus erőkkel valamiféle megállapodást kössenek a kormány leváltása érdekében.

Jávor Benedek egy másik kérdésre azt felelte, hibásnak tartja a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azon jogértelmezését, amely alapján nem biztosítják, hogy a Párbeszéd Magyarországért frakcióként működjön a Városházán. Az ő véleményük szerint a PM jogosult a három fős fővárosi frakcióra - közölte.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

Az LMP ez év január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a PM tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból. A képviselőcsoport ezért megszűnt, mert létszáma a működéshez szükséges 12 fő alá csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.