galéria megtekintése

Gondolatban már az újraválasztott Tarlóssal boltolnak

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Már hivatalos, Tarlós István lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje ősszel az önkormányzati választáson – jelentette be Kósa Lajos a párt tegnapi választmányi ülése után.

Nem a kampányra készül, hanem a győzelem utáni egyezségekre
Nem a kampányra készül, hanem a győzelem utáni egyezségekre
Máthé Zoltán / MTI

„Úgy gondoljuk, hogy a főváros azt a hátrányát, amit a Demszky Gábor fémjelezte politikai éra alatt felhalmozott, azzal tudja leginkább ledolgozni, ha olyan polgármestert javasolunk a budapestieknek, aki nem a főváros kontra kormány politikai harcban találja meg a politikai krédóját és a hitelességét, hanem a főváros működtetésében és fejlesztésében” – hangoztatta a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Orbán konszenzuskényszert határozott meg a közgyűlésben Tarlós István számára

 

Lapunkat a Fideszből úgy tájékoztatták: látva a balliberális oldalon a főpolgármester-jelölti castingot, ötletbörzét, szinte biztosra veszik Tarlós István győzelmét. Orbán Viktor miniszterelnök – információink szerint – meg is egyezett vele a „feltételekről”.

Ezek közé tartozik, hogy olyan büdzsét szavazzon meg a parlament Budapestnek, mely a fővárosi működési biztonságot garantálja. Akkor is, ha a hírek szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter környezetében állítólag már el is készült a BKV és más önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek állami tulajdonba vételét célzó jogszabály. Úgy tudjuk, győzelme esetén a főpolgármester szeretné meghatározni azt a személyi kört, akikkel együtt dolgozik a városházán.

Megállapodtak a feltételekről
Megállapodtak a feltételekről
Reviczky Zsolt

Vitézy Dávid BKK-vezérigazgatóval olyannyira megromlott a kapcsolata, hogy a főpolgármester folyamatosan lebegtette elmozdítását. Információink szerint az a legvalószínűbb, hogy Vitézy Dávid külföldön kap valamilyen esélyt tudásának kamatoztatására.

Munkatársunknak budapesti fideszesek azt mondták, azon sem csodálkoznának, ha Tarlós István ősszel a vesztes jobbikos, illetve LMP-s főpolgármester-jelölteknek helyettesi posztokat ajánlana. Az viszont bizonyos, hogy egyik mostani helyettese, György István már nem dolgozik a városházán.

A Népszabadság egy hete számolt be róla, komoly esélye van, hogy a Budapesti Kormányhivatal vezetője legyen. (A főpolgármester-helyettes már el is búcsúzott a közgyűléstől.) A hivatal törvényességi felügyeletet gyakorol a közgyűlés fölött is, és Tarlós Istvánnak köztudottan hektikus volt a viszonya „régi barátjához”, mára viszont „szent a béke”, a főpolgármester maga is támogatta a miniszterelnöknél György István hivatali kinevezését – tudtuk meg.

Tarlós István, ha győz, állítólag vétójogot is kaphat

A miniszterelnök mindazonáltal konszenzuskényszert határozott meg a közgyűlésben Tarlós István számára. A városházán azt jósolják, a pénzekért harcoló polgármesterek közt érdekszövetségeket, alkukat kötve könnyedén irányíthat.

Vannak, akik még emlékeznek a 90-es évek közepére, amikor Tarlós István Óbuda polgármestere volt, és egy liftben majdnem összeverekedett újpesti polgármestertársával és barátjával, Derce Tamással a kerületek forrásmegosztása miatt.

Mindenesetre az vonzó lehet Tarlós István számára, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető már a Fővárosi Közgyűlés átszabásakor jelezte: megválasztása után szóba kerülhet a főpolgármester jogosítványainak erősítése, Tarlós István, ha győz, vétójogot is kaphat.

Arról nincs hír, hogy megbeszélte-e Orbán Viktor a főpolgármesterrel, hogyan szeretné a következő ciklusban átalakítani Budapest közigazgatási rendszerét, illetve megalkotni az új Budapest-törvényt.

A fővárosi nagy projektek – például a 3-as metró felújítása – sorsa is kérdéses, egyelőre az látszik, hogy a kormány számára nem a budapesti, hanem a központi büdzsé a fontosabb, és folytatódik az államosítás: a Főgáz után a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) is állami tulajdonba kerülhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.