Tarlós súlytalan gittegyletnek tartja a BÖSZ-t

A 23 fővárosi kerület részvételével pénteken megalakult a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ). Tarlós István főpolgármester nem vett részt az alakuló ülésen.

Az önkormányzati szövetség elnöki posztját egy évig Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester tölti be, az elnökség tagjai Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi, Rogán Antal (Fidesz-KDNP) V. kerületi és Riz Levente (Fidesz-KDNP) XVII. kerületi polgármester.

Nagy Gábor Tamás a megalakulást követő sajtótájékoztatón jelezte: az érintett kerületek képviselő-testületei egyhangúlag támogatták a szövetséghez való csatlakozást, a kerületi polgármesterek, illetve az őket helyettesítő alpolgármesterek pedig elfogadták a BÖSZ alapszabályát.

A BÖSZ elnöke kitért arra is, hogy csütörtökön találkozott Tarlós Istvánnal az ügyben, a főpolgármester jelezte, hogy nem kíván részt venni a szervezet munkájában. Nagy Gábor Tamás ennek kapcsán elmondta: bízik abban, hogy a jövőben ez megváltozik. Hozzátette: ha a fővárosi önkormányzat is társul, akkor társelnöki posztot ajánlanak a főpolgármesternek, illetve valamelyik helyettesének. A budavári polgármester úgy fogalmazott: "a szék mindig itt lesz fenntartva".

Nagy Gábor Tamás arról is beszámolt: a fővárosi kormányhivatal a továbbiakban nem vesz részt a BÖSZ munkájában, eddig is csak helyszínt adott a polgármesterek első találkozójának, illetve kidolgozott egy alapszabály-tervezetet, amelyet néhány módosítás után jóváhagytak a kerületek.

Rogán Antal arról beszélt: Budapest megújulás előtt áll, ezért fontos, hogy mindenki összefogjon, aki szereti a várost. Hozzátette: ezért is hívtak meg mindenkit a BÖSZ-be, pártállástól függetlenül. Az V. kerület polgármestere elmondta: a BÖSZ munkarendjét a szervezet elnöksége határozza meg, de egyebek mellett olyan kérdésekben szeretnének közös álláspontot kialakítani, mint a közoktatási törvény, az egészségügyet érintő jogszabályok vagy az önkormányzati törvény Emellett a BÖSZ célja az is, a fővárossal közösen kidolgozzon egy tízéves budapesti fejlesztési koncepciót is.

Nem tudja komolyan venni, csak súlytalan gittegylet lehet

A fővárosi önkormányzat korábban jelezte: nem tudja komolyan venni a BÖSZ-t. Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: "a fővárosi önkormányzat belépése nélkül a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége csak súlytalan gittegylet lehet, amely nem válhat a kormány hivatalos konzultációs partnerévé". A főpolgármester arra mutatott rá, hogy a főváros nélkül a szervezet nem országos, hanem csak egy "súlytalan" területi szövetség lehet. Utalt arra, hogy az elmúlt huszonegy évben Budapesten számtalan önkormányzati szerveződés jött már létre, de nem emlékszik egyetlen esetre sem, amikor ezeknek akár egyetlen esetben is komoly érdekérvényesítő hatásuk lett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.