Tarlós új Moszkva teret ígért Moszkvának Moszkvában

Lassan átnevezhetné Keleti Széll Kálmánra is, annyira pedálozott az orosz fővárosban Tarlós István. 

A magyar és az orosz főváros közötti együttműködési megállapodás előkészítéséről egyezett meg moszkvai látogatása során Tarlós István, Budapest főpolgármestere Szergej Szobjanyinnal, az orosz főváros vezetőjével. Jövő januárban a megállapodás egyeztetésére Budapestre várják a moszkvai kormányzat egyik miniszterét, a dokumentumot pedig ugyancsak 2015-ben valószínűleg alá fogják írni - tájékoztatta Tarlós István pénteken az MTI-t.

Moszkva kiemelt, szövetségi szintű közigazgatási egység, saját kormánnyal. Főpolgármestere kormányzói rangban tevékenykedik. Budapest főpolgármesterét Szergej Szobjanyin hívta meg a csütörtökön kezdődött moszkvai nemzetközi Urbanisztikai Fórumra, amelyen 12 külföldi világváros, illetve nagyváros főpolgármestere vett részt. A rendezvény keretében nyílt alkalom Budapest és Moszkva vezetőinek megbeszélésére.

Tarlós István elmondta, biztosította az orosz főpolgármestert arról, hogy - mint azt Budapest évekkel ezelőtt megígérte - méltó helyet találnak a Moszkva tér elnevezésnek a magyar fővárosban. Ha nem is a régi helyén, de méltó környezetben. Nem ez volt azonban a budapesti főpolgármester által nagyon jó hangulatúnak nevezett beszélgetés legfontosabb eleme, hanem az együttműködési megállapodás előkészítésének megkezdése.

A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy Budapestnek működő kapcsolatai vannak olyan világvárosokkal, mint New York, Peking, Sanghaj, így Moszkva mindenképpen beleillik ebbe a sorba. Felidézte azt is, hogy a magyar és az orosz főváros között létezett kapcsolat Jurij Luzskov moszkvai és Demszky Gábor budapesti főpolgármester időszakában is, amely azonban szavai szerint kissé ellaposodott, így egészen természetes igény merült fel Budapesten és Moszkvában is, hogy a világpolitikában is jelentős szerepet játszó többi, meghatározó nagyvároshoz hasonlóan Moszkvával is szülessen megállapodás.

Moszkvával a jövőben elsősorban várospolitikai kérdésekben kívánnak együttműködni, de úgy véli, hogy a várospolitikusok nagyon sokat tudnak tenni az egyes országok kapcsolatainak javításában is, hiszen a diplomácia nyelvénél kötetlenebb, emberhez közelibb módon is érinthetnek olyan témákat, amelyek az országokat is közelebb hozhatják egymáshoz.

Az orosz és a magyar fővárosok közösségi közlekedésétől kezdve a közterületek fenntartásán és fejlesztésén keresztül a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákon át a turisztikai elképzelések összehasonlításáig, és a kultúra területén látnak különösen lehetőséget az együttműködésre - mondta Tarlós István. Azt szeretnék, hogy a lakosság és a szakmai képviselői is közvetlen kapcsolatba kerülhessenek egymással. Meg tudják úgymond nyitni a kapukat gazdasági téren is, és a többit a gazdaság szereplőire kell bízni - tette hozzá. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, hogy Oroszország és azon belül is Moszkva óriási felvevő piac, Magyarország tehát nem engedheti meg magának azt, hogy "egy ilyen közeli nagyhatalom", amely egyben ekkora piacot is jelent, kikerüljön az érdeklődése köréből.

Tarlós István elmondta, elnyerte tetszését, ahogy Moszkvában a közterületeket, parkokat fejlesztik és pihenésre alkalmassá teszik. Méghozzá olyan módon, hogy azt összekötik a város népszerűsítésével.

A főpolgármester közölte az MTI-vel, hogy nem tárgyalt Moszkvában a budapesti 3-as metró felújításáról. Sem Szergej Szobjanyin főpolgármesterrel, sem mással, és háttérbeszélgetésen sem került szóba az ügy. Hangsúlyozta: mivel nyílt pályázatot írtak ki a felújításra, az infrastruktúra felújításának a tervezése pedig megkezdődött, amíg a nyílt tender le nem zárul, nem tárgyal senkivel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.