Tarlós nyíltan megfenyegette Fischer Ivánt: ha tovább hisztizik, egy fillért sem kap

„Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját. Amennyiben nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását” – írja Tarlós István főpolgármester mai közleményében. Sőt, egyfajta szankcióként a politikus kvázi kilátásba helyezte, hogy totálisan megvonja a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) támogatását. Ahogy fogalmaz: „Továbbra is elismerjük az ő kvalitásait, de fordíthatjuk ezt a pénzt más, szintén nemzetközi hírű magyar zenekarok bármelyikére, amelyik nem rúg bele a feléje nyújtott kézbe. Akkor lesz kiváló ürügye karnagy úrnak politikai motivációról beszélni, ócsárolni a városvezetést, hergelni a közvéleményt.”

A konfliktus forrása, hogy a Fischer Iván vezette BFZ támogatásáról a múlt héten úgy döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy 77 százalékkal (260 millió forintról 60 millió forintra) csökkenti az idei támogatás összegét. Fischer Iván videoüzenetben tiltakozott a döntés ellen, többek között jótékonysági és iskolai koncertek elmaradását is bejelentette. Rajongótábora nagyságát és hangerejét a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton délután 5-kor a Vörösmarty térre meghirdetett zenés tiltakozással is meg akarja mutatni: az eseményre a Facebookon lapzártánkig már több mint félezren biztos résztvevőként, másfél ezren pedig érdeklődőként jeleztek vissza.

 

„Tokkal-vonóval sem több, mint a harmada-negyede a Budapesti Fesztiválzenekar állami és önkormányzati támogatása annak az összegnek, amelyet a hozzá hasonló presztízsű és elismert nyugat-európai zenekarok kapnak” – hangsúlyozza szintén friss közleményében a BFZ.

A világ tíz vezető szimfonikus zenekara között jegyzett budapesti együttes 1 milliárd 420 ezer forintot kap az államtól és a fővárostól (minden évben jócskán túlteljesítve vállalt koncertszámát), miközben az amszterdami királyi együttes ennek csaknem a háromszorosát városától, a Berlini Filharmonikus Zenekar Berlintől 5,2 milliárd forintnak megfelelő eurót, a müncheni filharmonikusok pedig 5,9 milliárd forintnyit Münchentől. Az állami és városi vezetők másutt ugyanis már felismerték, hogy nem a zenekarokat, hanem azok közönségét, a koncertek által pedig a város turisztikai vonzerejét támogatják – húzza alá a BFZ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.