Tarlós elgondolkodna, ha Orbán nem teljesítené ígéretét

Az újraválasztott főpolgármester szerint a vétójog a polgármestereket is védené.
Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában hétfő reggel arról beszélt: vannak, akik kétségbeesetten küzdenek a vétójog ellen - legalább egy ember a Fideszben is -, holott ez nemcsak a főpolgármesterre vonatkozik, hanem a vétójogot a többi polgármester is megkapná. Egy közvetlenül választott polgármestertől elvárják a választók, hogy bizonyos igényeknek eleget tegyen, és nincsenek tisztában "olyan intrikákkal és mögöttes akadályokkal", amelyek ezen jogos elvárások teljesítését lehetővé tennék - jelentette ki, hozzátéve: ma a polgármester mozgástere lényegesen kisebb, mint a közvélemény előtti felelőssége.

A főpolgármester közölte: Orbán Viktor miniszterelnök megígérte neki a vétójogot. Ha ez nem teljesülne, akkor az "a helyzet átgondolására késztetné", ami szavai szerint nem feltétlenül lemondást jelent. Akkor tisztázni kell a polgármester szerepét, mennyiben függnek tőle az események, "mennyire inkább konspiratív, hátsó, füstös szobákban való szervezkedések alapján dőlnek el dolgok" - fejtette ki Tarlós István.

Szólt arról is, hogy az előző ciklussal ellentétben a legnagyobb jóindulattal és kompromisszumképességgel áll a kerületi polgármesterekhez. Elmondása szerint vannak teoretikus problémák, ezek részleteibe azonban nem kívánt belemenni.

Kitért arra is: sokat hall arról, hogy a kerületi polgármestereknek a fővárosban a saját kerületüket kell képviselniük. Ha ez valóban így lenne és ez szabna fazont a működéshez, az nagyon nagy baj lenne, abból kaotikus állapotok keletkeznének - hangoztatta a városvezető, hozzátéve: rajta kívül 19 Fidesz-KDNP-s lesz az új közgyűlésben, és rájuk ez "borzasztó felelősséget róna".

Arról is beszámolt, hogy amennyiben valamelyik választókörzetben jogerősen új választást írnak ki óvás miatt, a Fővárosi Közgyűlés november közepénél előbb nem tud megalakulni, és a kompenzációs listáról bejutók személye is változhat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.