TÁRKI: jelentős, de egyre csökken a Fidesz előnye

Tovább szűkült az olló a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, de még mindig jelentős a kormánypárti előny a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet májusi vizsgálata szerint.

A TÁRKI szerdán juttatta el közleményét az MTI-hez, amely szerint a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az önkormányzati választások óta tartó trend folytatásaként májusban is csökkent a kormánypártok támogatottsága.

A kutatók szerint az ellenzéki pártok közül az MSZP és Jobbik szavazótábora hónapról hónapra kis mértékben növekedetett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt és a Jobbik támogatottságának növekedésével.

Ugyanakkor az MSZP tábora továbbra is szignifikánsan nagyobb, mint a Jobbiké, a Jobbik szavazói viszont elkötelezettebbnek mutatkoznak.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29 százalékról 26-ra, a szocialista párté pedig 12-ről 14 százalékra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban.

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44 százaléka tartozott ide. A pártválasztók körében történt változás megegyezik és halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a Fidesz-KDNP támogatottsága az áprilisi 53-ról 48 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 22-ről 25 százalékra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült.

A kutatás szerint ennek ellenére a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, bár a fél éve tartó folyamatos csökkenés hatása már látványos: míg tavaly novemberben a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres.

A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 7-ről 9 százalékra, a pártválasztók körében pedig 13-ról 16-ra emelkedett, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 6 százalékról 4-re, a pártválasztók között pedig 10-ről 8-ra csökkent az elmúlt egy hónapban - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.