Tárgyalóasztalhoz ült Bajnai és Mesterházy

Ma kezdődnek a tárgyalások a választási együttműködésről az MSZP és az Együtt-PM szövetség között.

A szocialista delegációval, amelyet Mesterházy Attila pártelnök vezet, az Együtt-PM hattagú elnöksége - Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek - egyeztet a választási szövetség székhelyén.Az Együtt-PM tájékoztatása szerint az első forduló a politikai helyzetelemzésről és a későbbi tárgyalási menetrend kialakításáról szól majd. A megbeszélés után sajtótájékoztató tartanak.

Az egyeztetés első állomása pénteken lett volna, de az MSZP kérésére egy nappal elhalasztották, mivel a parlamentben ekkor emlékeztek meg a szerdán elhunyt Horn Gyula egykori miniszterelnökről, a szocialista párt korábbi elnökéről. A várhatóan hetekig tartó tárgyalássorozat fő kérdése az lesz, hogy miután a két párt a közös, illetve koordinált egyénijelölt-állításról már április végén megállapodott, sikerül-e egyezségre jutniuk arról is, hogy közös listán indulnak jövőre a parlamenti választáson, és közös miniszterelnök-jelöltet megnevezniük. Az utóbbi hetekben ugyanis Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is úgy nyilatkozott: ha felkérnék, lenne az ellenzék kormányfőjelöltje.

Várhatóan azonban előbb a programok összehangolásával foglalkozik a két párt. Az Együtt-PM szövetség múlt héten egy 21 pontból álló dokumentumban foglalta össze azokat a téziseket, amelyek szerintük a korszakváltó összefogás megteremtéséhez szükségesek. Az MSZP pedig januártól húsz témában, több hónapon át programegyeztetéseket folytatott más baloldali pártokkal, ám ezen - a közjogi tárgyú megbeszélések kivételével - Bajnai Gordon pártja nem vett részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.