galéria megtekintése

Tapssal fogadták Ferihegy újraindulását az utasok

Halk tapssal fogadták az utasok a csomagfelvétel újraindulását Ferihegyen, miután többen már ötödik órája várakoztak az előcsarnokban arra, hogy átessenek a becsekkoláson. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér informatikai rendszere hajnalban omlott össze egy rutin karbantartást követően, 15 járat 2500 utasa nem tudott elindulni időben. Többen átszállásokat késtek le.

Fapadossal megyünk Londonba, hatkor indult volna a gép. De nem indult, úgyhogy lefeküdtem aludni – mondja félálomban a csomagjain fekve egy fiatal lány. Négy éve ingázik Budapestről a brit fővárosba, de ilyen csúszásra nem emlékszik. Nem ő az egyetlen, aki a Liszt Ferenc repülőtér előterében elterült. Többen feküdtek vagy ültek a csomagjaikon.

Így tett az U21-es labdarúgó válogatott is. Ők Tel-Avivban mérkőznek majd Izraellel csütörtökön. Most az isztambuli gépre várnak. „Hogy mi lesz az átszállással, nem tudom, talán elérjük" – reménykedett egyikük.

Kovács Klára / Népszabadság

 

A szokásos rendszerkarbantartások során történt egy előre nem látható hiba, ami miatt leállt több információs rendszer és a repülőtér néhány központi számítógépe is. Hajnali 4-től fél 9-ig nem működött az utasfelvétel, a jegyellenőrzés, a csomagfeladás és a csomagátvizsgálás sem.

A reggeli járatok miatt körülbelül 2500 utas torlódott fel a két terminálban. Akinek csak kézipoggyásza volt, bemehetett a tágasabb belső váróba, aki viszont bőrönddel érkezett, kint rekedt az előtérben.

Kovács Klára / Népszabadság

„Most kéne Párizsba érnem!"- üvöltött az egyik reptéri dolgozóval, izzadtságtól csöpögő arccal egy középkorú férfi. Miután lenyugodott, elmondta, fontos üzleti ügyben utazott volna a francia fővárosba, de majd kitalál valamit, most minden esetre elhagyja a repteret. Ezt hallva egy hölgy azt mondta: elképzelhető, hogy csak három nap múlva tud elutazni. Chichagóba indult volna a 6.20-as frankfurti géppel, két átszállással. De most minden borult. – Nem tudom, hogy megtérítenek-e valamit a káromból, 290 ezer forintot költöttem repülőjegyre.

Az információs pultoknál hosszú sorok alakultak ki, többen az átfoglalások iránt érdeklődtek.  Közben poggyászkocsikról vizet kezdtek osztani a várakozóknak.

Kovács Klára / Népszabadság

Két hajómérnök fiatalember méla nyugalommal szemlélte a tömeget az ásványvizes kocsi mellől. „Azt mondta a főnökünk, hogy autót küld értünk és elvisznek Bécsig, onnan pedig repülővel Marseille-be. Ott vár ránk egy teherhajó, így talán elérjük" – nézett végig az egyre feszültebb tömegen, majd hozzátette – „még szerencse, hogy a cégünk ezt megengedheti magának."

Koncz György / Népszabadság

Fél kilenc előtt néhány perccel a hangosbemondó bemondta: megindul az utasfelvétel. Ezt halk taps, de annál nagyobb moraj kísérte a váróban. A gépek azóta folyamatosan indulnak. A lemaradást a kora délutáni órákra hozza be a repülőtér. De így is lesznek olyan utasok, akik a csomagjaikat csak később kapják meg, mert a csomagellenőrzést egyes, órák óta veszteglő gépek nem várják meg. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.