Tapolca nem akar Esztergom sorsára jutni

Az a tét, hogy önállóan irányítható lesz-e a város, vagy Tapolca is az egykori, kiszolgáltatott Esztergom sorsára jut – ezt mondogatják a közélet iránt még érdeklődő helybeliek a vasárnapi kettős időközi önkormányzati választás előtt.

A voksolásra azért van szükség, mert lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról a 2014-ben Tapolca polgármesterének is megválasztott jobbikos Dobó Zoltán, párttársa, Rig Lajos pedig időközi voksoláson országgyűlési képviselőként kapott bizalmat. Helyükre választanak holnap képviselőket.

A testületben most öt fideszes, egy szocialista, egy független és három jobbikos dolgozik. Dobónak nem lett volna kötelessége lemondania – ez így tisztességes, érvelt érdeklődésünkre –, ezzel azonban furcsa helyzetet teremtett. Ha ugyanis a Fidesz mindkét helyen nyerne, többségbe kerülne a jobbikos polgármesterrel szemben.

 

A baloldali jelöltek nem tudták maguk mellé állítani a DK-t
A baloldali jelöltek nem tudták maguk mellé állítani a DK-t
Koncz György / Népszabadság

Az elmúlt hetek kampánya nem volt túl harcias. Eperjes Károly színművész és Nagy Károly apátkanonok beszélgetésére szervezte leendő választóit Ács Jánosné és Horváthné Somogyi Ildikó, a Fidesz és a KDNP által támogatott „független” jelölt. Tapolcaiakkal Tapolcáért, s Együtt mindenre képesek vagyunk feliratokkal szerepelnek a közösségi oldalon.

A Jobbik a városvezetés egységét szorgalmazza, ami nem is csoda, hiszen kellő többség nélkül alapvető kérdéseket sem tudnak megszavazni. A Jobbik nevében Pass Sándor, valamint a könyvtár- és múzeumigazgató Décsey Sándor vetélkedik a voksokért. Párton kívülieket, de vállaltan az MSZP és a Liberálisok támogatottját, Kránicz Andrást és Sásdiné Verebélyi Margit Hajnalt indítja a baloldal. A Demokratikus Koalíciót is felkérték a közreműködésre, de a párt nem jelölt senkit, s nem is vesz részt a kampányban.

Helyi közvélemény-kutatásról nem tudunk, a véletlenszerűen megkérdezett, főleg értelmiségi emberek a jobbikos jelölteket tartják esélyesnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.