galéria megtekintése

MSZP: Ha Orbán hobbijaira van pénz, fizetésemelésre is legyen!

16 komment

NOL

Az MSZP szombati kongresszusán az ellenzéki párt bejelentette: országos aláírásgyűjtésbe kezdenek. Az akció keretében fizetésemelést követelnek a közszolgálatban dolgozóknak, az ápolóknak, a katonáknak, és "mindenkinek". Emellett elfogadták a párt új alapszabályát és támogatták az előválasztást is.

Megtörtént az alapszabály módosítása az MSZP szombat délelőtt kezdődött kongresszusán. Az egyik küldött, a Horn-kormány volt minisztere, Baja Ferenc a Népszabadságnak azt mondta, négy szavazás volt délelőtt. Ezen belül az egyik téma az előválasztás volt, amely háromnegyedes többséget kapott. Végül csomagban szavaztak az új alapszabályról, amely négyötödös többséget kapott. Ennek előzménye, hogy Tóbiás József pártelnök az eredeti javaslatát jelentős mértékben felpuhítva, belső ellenzékével kompromisszumot kötve nyújtotta be azt.

Mesterházy Attila és Harangozó Tamás

A délután folyamán Tóbiás pártelnök és Botka László választmányi elnök szónoklata után elkezdődik majd egy politikai vita, ahol többen is fel szeretnének szólalni, és kritizálni akarják az elnökség munkáját a rossz népszerűségi mutatók miatt. Lapunk tudósítója szerint

 
a kongresszuson tapintható a feszültség, a küldöttek kisebb csoportokban beszélték ki a fejleményeket.

Akcióba lendül az MSZP: fizetésemelést követelnek

Akcióba lendülnek
Földi D. Attila / Népszabadság

Ezt követően a kongresszus nyilvános részén Tóbiás bejelentette: országos aláírásgyűjtésbe kezd a MSZP. Ezt követően Komjáthi Imre, elnökségi tag beszélt a kezdeményezésről, amely az általános fizetésemelésről szól. Említette a "miniszterelnök hobbijait", a stadionépítés, a felcsúti vasutat, mondván, ha erre van pénz, akkor "a szegényekre is legyen". Szerinte nem demokrácia az, ahol "12 órát kell dolgozni éhbérért". Szerinte az Orbán-rendszere "a szomorú lelkek országává" tette Magyarországot, mert hiába dolgoznak az emberek, nem jutnak ötről a hatra. Azt mondta az alásírásgyűjtés keretében a közszolgálatban dolgozóknak, az ápolóknak, a katonáknak, és "mindenkinek" fizetésemelést követelnek.

Tóbiás hozzátette: az MSZP kezdeményezi, hogy egyetlen közalkalmazott se keressen nettó 150 ezernél kevesebbet, aki  egyetemet végzett, minimum 200 ezeret keressen, aki pedig főiskolát, 175 ezres bért kapjon. 

Tóbiás vádbeszéde

Magyarország legnagyobb problémája maga a Fidesz lett - kezdte beszédét Tóbiás. Szerinte a kormányból, a kormánypártból adódik az ország leszakadása, a szegénység, az "önsorsrontó Nyugat-ellenesség". Később arról is beszélt, hogy Magyarországot megbetegítette a Fidesz, igaz, önkritikát is gyakorolt, amikor azt mondta, hogy 2010 előtt "sem volt kolbászból a kerítés". Viszont ez után hosszan sorolta, hogy miért volt jó 2010 előtt: szerinte akkor konszenzus volt a politikában, nem volt szociális válság, nem éhezett ennyi gyerek, nem korlátozta a kormány a többi hatalmi ág szabadságát. 

Tóbiás József
Földi D. Attila / Népszabadság

Tóbiás szónoklata második részében lényegében vádbeszédet tartott a Fidesz ellen, arra hivatkozva, hogy milyen súlyos társadalmi, gazdasági válságban van az ország. "Minden téren rosszabbul teljesít" - mondta hozzátéve, azzal vádolja a Fideszt, hogy a szegénységet eltűri, a "legjobbakat száműzi az országból", és közben a kormánypárt emberei jól járnak, maguknak gyűjtenek. Tóbiás minden mondatát azzal kezdte, hogy "azzal vádolom a Fideszt. (Ilyen "vádbeszédet" egyébként 2006 őszén Áder János tartott egy MSZP-kormány elleni tüntetésen - a szerk.)

Ezeket javasolja az MSZP az országnak:

- készségek az oktatás fejlesztésében, ehhez az uniós források nagy részét az emberekre kell fordítani
- az adóbevételek jobb elosztása a társadalomban
- a nők erőteljesebb részvétele a gazdaságban
- az önkormányzatiság visszaállítása, hogy a helyiek magukat igazgassák
- az európaiság és a nemzeti hagyományok összehangolása

Beszéde végén Tóbiás azt mondta, hogy jövő júniusban lesz a következő, elnökválasztó kongresszus, amikor egyben a programalkotást, a Fidesz leváltásának tervét is lezárják egyben. Arról is beszélt, hogy nem lehet oda visszatérni, ahol 2010-ben tartottak, ennél már többre van szüksége az MSZP-nek. Arra kérte a küldötteket, tegyenek egy fogadalmat: szívós munkával, nem kiabálással építenek új jövőt.

Botka: "A Fidesz és a Jobbik ugyanaz"

Botka László, a választmány elnöke arról beszélt, jó hír, "hogy közelítünk a kormányzati ciklus feléhez". Ugyanakkor szerinte ez egy kihívás is, hiszen az ellenzéknek alternatívát kell felmutatnia. Szerinte erre csakis az MSZP képes, mert "a Fidesz és a Jobbik ugyanaz", ugyanis a kormánypárt egyre szélsőségesebb lett. Majd hozzátette, a Fidesz már nem kormányoz, csakis a félelmekre alapoz és "gátlástalanul nyúlja le a nép vagyonát".

Megemlítette a Rogán-féle "propagandaminisztériumot", amely szerint semmi mást nem tesz, mint a kormánypárt mellett kampányol. Felemlegette a TEK eheti bakiját is arról beszélve, hogy mennyire nem képes a kormány igazából az emberek biztonságát garantálni. "Ez a Fidesz-Jobbik valóságnak ellentmondó világa" - mondta Botka.

Botka László
Földi D. Attila / Népszabadság

Szerinte nem igaz az, hogy a lakosság jobbra tolódott, ugyanazokról az emberekről van szó, akik többször is az MSZP-re szavaztak. Botka úgy vélte, a magyarázat az, hogy az emberek nem baloldaliak vagy jobboldaliak, csak félnek a bizonytalanságtól, vágynak a jobb életre. A választmányi elnök azt mondta, Orbán csak annyit tesz, hogy a félelmekre játszik, de szerinte ez csak addig működik, amíg egy hiteles szervezet erre rá nem világít.

A változáshoz közérthető és karakteres politika kell - fejtette ki Botka. Szerinte a fizetésemelés követelése, a földügy feltárása ilyen. Bírálta az elnökséget bírálókat is: felvetette, hogy nem lehet legitimálni "az új vasfüggönyt" - ezzel nyilván Hiller István volt pártelnököt kritizálta. Elszórtan tapsot kapott a megjegyzése.

Hiller Istvánra sokan voltak kíváncsiak a kongresszuson
Földi D. Attila / Népszabadság

Ugyanakkor megjegyzéseket tett nevek említése nélkül az MSZP helyébe lépni akaró "új formációkról". Megjegyezte, az egyik pártja (Bajnai Gordon) már csak "tévéműsorokban él tovább", a másik "one man show-kban" (Gyurcsány Ferenc). Majd hozzátette, hogy a civil kezdeményezések sem nőtték ki magukat, bár szerinte a veszprémi választási siker is azt igazolja, hogy az MSZP-nek igenis nyitottnak kell lennie.

Botka szerint az MSZP-t azzal akarják szétszedni, gyengíteni, hogy belülről bomlasztják. Szerinte vannak, akik szívesen mondanak rosszat az MSZP-ből. Botka azt mondta, érdemes ezen elgondolkodni, mert szerinte "Orbánék tudják", hogy az igazi alternatíva az MSZP. Majd arról beszélt, nem zárható ki a gyors hangulati váltás, így a puskaport szárazon kell tartani és nem "egymásra pazarolni".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.