Mit akar Polt Péter a diktatúrától tanulni?

A magyar és a kazah ügyészség tapasztalatokat cserél „az emberi jogok és alapvető szabadságok védelmének az ügyészi munkát érintő kérdéseiről” – derül ki a két szervezet közötti együttműködési megállapodásból. Kérdés, Polt Péter legfőbb ügyész milyen előrelépést remél e kooperációtól.

Az Eötvös Károly Intézet fordult közérdekű adatigényléssel Polthoz az általa és a kazah legfőbb ügyész által aláírt megállapodással kapcsolatban. A szervezet azért látta ezt szükségesnek, mert a két ügyészi szervezet közötti együttműködésről a magyar közvélemény csak egy „meglehetősen bizarr kazah hírügynökségi jelentésből tájékozódhatott”.

„Nem lettünk okosabbak abban az általunk feltett kérdésben, milyen szakmai megfontolások vezették a magyar felet, amikor úgy döntött, hogy együttműködési megállapodást köt a kazah ügyészi szervezettel” – írja közleményében a jogvédő szervezet, egyúttal emlékeztet rá, hogy Kazahsztán politikai rendszerét tekintve diktatúra, ahol nem tartanak szabad választásokat, s a parlamenti ellenzék is kormánypárti, független intézmények pedig nem működhetnek.

A Legfőbb Ügyészség válaszából semmi sem derül ki, mert a megállapodás szükségességét egyetlen szóval sem indokolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.